Villapriserna ökar kraftigt i länet

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med en procent. Villapriserna har stigit med elva procent vilket är tredje mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Villor, fritidshus och stora bostadsrätter säljs allt snabbare, ofta redan innan det finns en publicerad bostadsannons på Hemnet. Jämfört med förra året ser vi att andelen bostäder som förmedlas före ordinarie visning har ökat med 20 procent, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 1 procent de senaste tre månaderna. Villapriserna har visat på en uppgång med 11 procent vilket är tredje mest i landet. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 3 procent och priset för villor ökat med 8 procent i riket som helhet.

– I vissa delar av Sverige riskerar nu bostadspriserna att pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara. Det är viktigt att den som vill flytta gör en tydlig budget och planerar för hur stigande räntor, återinförda amorteringskrav och förändrade arbetsförhållanden kan påverka hushållets ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 10 procent, medan villapriserna stigit med 19 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 10 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 19 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 11 procent på årsbasis, att jämföra med 15 procents ökning i landet.

– Det görs fler bostadsaffärer än vanligt för säsongen och vi bedömer att den trenden kommer att hålla i sig även över sommaren. De flesta svenskar planerar för semester på hemmaplan, vilket ger mer tid till visningsbesök för den som går i flyttankar, säger Marcus Svanberg.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling