Snart öppnar årets trädgårdsmässa – ”stort utbud av växter, lökar och fröer att köpa”

Det har äntligen blivit dags att släppa in våren i mässlokalerna. Mellan 30 mars och 2 april arrangeras Nordiska Trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa, på Stockholmsmässan. Besökaren kommer kunna inspireras av olika trädgårdar och få kunskap om att odla på ett mer hållbart sätt bland annat genom initiativet Earth Square Meter.

Besökaren kommer kunna ta del av inspirerande trädgårdar, erfarna expertutställare och ett stort utbud av bland annat växter, lökar och fröer att köpa. Initiativet Earth Square Meter, som gjorde debut på mässan år 2022, kommer i år vara en av mässans större utställningar.

Earth Square Meter går ut på att uppmana folk att odla och så på oväntade ytor i samhället för att skapa gröna oaser och främja den biologiska mångfalden. Idén till initiativet kom från Niklas Vestin, marknadsansvarig på Rölunda Gård, under trädgårdsmässan 2019.

– Om vi tittar oss runt i samhället idag ser vi att en stor del består av gråa betonguppfarter, stora ytor av asfalt och onödigt välskötta trädgårdar. Om vi skulle låta bli att klippa en kvadratmeter av gräsmattan, ta bort några stenplattor från marken eller börja odla på mindre ytor av parkeringsplatserna skulle vi med små medel kunna göra stora insatser för klimatet. Vi vill uppmuntra människor att göra bra insatser för miljön genom att på mindre ytor helt enkelt inte göra någonting alls utan låta naturen göra sitt, alternativt använda dem till att odla det som behagas, berättar Niklas Vestin.

källa: Stockholmsmässan/arkivbild