Gunnel Carlson med ny bok om trädgårdar på Öland

Trots sin förhållandevis lilla yta bjuder Öland ett unikt landskap som inte finns någon annanstans i Sverige. Med sin skiftande natur erbjuds ett odlingslandskap olikt något annat, vilket resulterat i många fascinerande trädgårdar. I den nya boken Öländska trädgårdsrum besöker trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson och fotografen Emmi Roosling ett tjugotal trädgårdar runt om på Öland, både privata och offentliga. Platser som är värda att stanna och njuta lite extra av. Utöver inblick i trädgårdarna får vi också ta del av dess historia och deras bästa odlingstips.

– Det är egentligen precis när man når toppen av Ölandsbron som den verkliga resan börjar, när hela ön ligger framför en som ett enda långt grönt band. Det som har slagit mig mest när jag kört runt är hur snabbt utsikten skiftar – från kargt och vindpinat till frodigt och grönt, från lövskogsfladder till tallskogsro, från sanka ängar till fast sten under fötterna. Det är spännande att upptäcka Ölands olika ansikten, säger Gunnel Carlson.

Från torraste alvar till strandängar och lummiga lundar, från privata trädgårdsrum till odlare med blommande utbud – den öländska trädgården har verkligen många olika ansikten. På Öland blommar orkidéer och mandelblom naturligt, ett gott klimat gynnar trädgårdsägare som kan odla växter som inte fungerar någon annanstans och säsongen är lång för den som vill leva på att odla här.

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson har gjort en resa på den avlånga ön, från norr till söder, och kikat in i några av de trädgårdsrum som ön visar upp. En del av dem är inte det vi i vanliga fall kallar trädgård, utan snarare gröna rum att vara i. Läsaren får en inblick i privata trädgårdar, udda handelsträdgårdar och gamla odlingar, och får möta människor som brinner för det gröna. I Öländska trädgårdsrum delar trädgårdsägarna med sig av odlingstips, historia och hur det är att jobba i trädgården. Boken innehåller även kuriosa och historik om solen och vindarnas ö. 

Många av de vilda arterna på Öland lever farligt. Inte nog med att det finns människor som tar med spaden ut och gräver upp orkidéer och andra sällsyntheter; förändrade livsvillkor är minst lika illa. Marker som inte längre hävdas eller slås, kor som inte längre betar marken eller betar för mycket, torka som blir värre för varje år, marker som får mer näring än tidigare och där träd och sly breder ut sig – förändrade livsvillkor gör att arter riskerar att försvinna och aldrig återkomma.
– ur boken.

Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare, bosatt i Skåne men med rötterna i Blekinge. Hennes passion för trädgård har tagit henne runt i mängder av både svenska och utländska trädgårdar. Gunnel medverkar kontinuerligt som trädgårdsexpert i tv och har gett ut flertalet böcker så som Gröna RumSnödroppar: En galantofil kärlekshistoriaMin pappa var en trädgårdens mästare och Sagan om saffran.

Emmi Roosling är fotograf och konstnär, född och uppvuxen på södra Öland. Hon har en förkärlek för det öländska landskapets skiftningar och egenheter vilket genomsyrar hela hennes arbete med att skapa bilder och berättelser.

Öländska trädgårdrum släpps den 30 mars.