Svenskt Tenn: Folkform tolkar Josef Franks mönstervärld i ny belysningskollektion

Konst- och designduon Folkform tolkar Josef Franks mönstervärld i en ny belysningskollektion framtagen exklusivt för Svenskt Tenn. Serien med skulpturala och plisserade bordslampor och lampskärmar lanseras tillsammans med en stor utställning i Svenskt Tenns butik som öppnar under Stockholm Design Week 2023.

Plisserade lampskärmar har funnits i Svenskt Tenns utbud ända sedan 1930-talet. Den nya kollektionen Pleated for Frank består av två bordslampor och en serie plisserade skärmar som kan användas till utvalda armaturer av Josef Frank. Tradition och innovation möts i produkterna när klassiskt plisseringshantverk ges en ny konstruktion, utvecklad av Folkform själva.

– Våra armaturer skiljer sig från andra plisserade lampor då även foten är av veckad form, inte bara skärmen. Vi har även förnyat den klassiska plisseringstekniken. Hela konstruktionen ligger nu dold på insidan utan synliga hål eller snören, en lösning som inte gjorts förut, berättar Anna Holmquist, Folkform.

Folkforms plisserade bordslampa har visats i andra versioner tidigare men aldrig förr i tyger av Josef Frank och Svenskt Tenn. Kollektionen binds samman av gröna toner, i mönstren Aristidia (Frank, 1920-tal), Brazil (Frank, 1940-tal) och Poisons (Frank, 1940-tal), som lanseras tillsammans med en serie monokroma varianter i linne. Mönstret Brazil har en av de största rapporterna av alla Josef Franks textilmönster, vilket innebär att varje lampa får en individuell mönsterbild. De gröna tonerna i de utvalda textilierna är också grunden till den utställning som kan ses i Svenskt Tenns butik på Strandvägen i Stockholm under våren 2023.

– För årets möbelmässa har vi tillsammans med Folkform skapat ett monokromt rum där allt från väggar och tak till möbler och golv, går i grönt. Resultatet blir en sakral och stämningsfull utställning där lamporna sätts i fokus och bildar ljuspunkter i det gröna rummet, kommenterar Karin Södergren, Head Curator på Svenskt Tenn.

källa/ foto: Svenskt Tenn