Husdrömmar snart tillbaks – för tionde året

Programmet, som på nära håll skildrar inspirerade människor med spännande husprojekt runtom i hela Sverige, sändes för första gången 2014. Nu är Anne Lundberg och Gert Wingårdh tillbaka med den tionde säsongen av ett av Sveriges mest populära program – Husdrömmar.

I säsongens öppningsavsnitt bjuder Husdrömmar in till jubileumsfest med tillbakablickar och återbesök hos de mest minnesvärda husprojekten och deltagarna från tidigare säsonger. Vi träffar Bill Nylander och Marie Olsson Nylander som var med i programmets allra första säsong 2014 och senare fick sitt eget program, Husdrömmar Sicilien. Vi återser också Gustav Ovland vars renovering av en gammal stärkelsefabrik blev senaste säsongens mest sedda avsnitt.

– Det är fantastiskt hur människors husprojekt har gått från högst privata drömmar till en angelägenhet för hela svenska folket! Jag är så tacksam för alla möten, drömmar och närhet jag fått ta del av under dessa tio år, säger Gert Wingårdh som har varit programledare sen starten.

Som vanligt bjuder även den här säsongen på en härlig blandning av allt ifrån designvillor till personliga renoveringar och hängivna självbyggare. Bland annat får vi se en arkitektritad trädkoja i Onsala, som möbelsnickaren Torkel ska bygga helt själv – för att familjen ska kunna leva ett enklare liv. Men med höga ambitioner om vågiga tak och hängande pool blir det ändå inte helt enkelt.

Vi får också träffa Niklas som högst upp på en bergsknalle med vidunderlig utsikt drömmer om ett stilrent stenhus som han har ritat själv. Samtidigt påbörjas ett minst lika utmanande livsprojekt. En lång och krokig resa tar sin början för att förverkliga både sig själv och sitt drömhus – och till slut är det inte längre Niklas som flyttar in.

Inför premiären har Husdrömmar säsong 1–9 återpublicerats på SVT Play.

SVT Play måndag 30 januari kl. 02.00 och i SVT1 kl. 20.00: Husdrömmar (1:10)

källa/ foto: SVT/ Mattias Ankrah