Villapriserna ökade med sex procent – priserna på bostadsrätter ligger stilla

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län legat stilla, medan villapriserna stigit med sex procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns. Eventuellt ser vi nu början till en avmattning på prisuppgången för både villor och bostadsrätter, vilket ökar risken för att bostadsköpare skjuter upp sin flytt i hopp om lägre priser längre fram, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna varit oförändrade de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 6 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 1 procent och priset för villor ökat med 6 procent i riket som helhet.

– När nu nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist krävs politiska åtgärder för att öka rörligheten och därmed göra bostadsmarknaden mer hållbar. Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 8 procent, medan villapriserna stigit med 21 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 13 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 20 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 16 procent på årsbasis, vilket är samma som snittet för Sverige.

– Den starka efterfrågan på fritidshus håller i sig och det har varit många visningsbesökare även efter midsommar. Kring storstäderna är det särskilt tydligt att många söker en stuga med hög standard som det helt eller delvis går att distansarbeta ifrån även efter pandemin, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med hela 29 procent. I Värmland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp 26 procent under det gångna året.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Södermanland där priserna har stigit med 21 procent.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling