Villapriserna i länet ökar näst mest i landet

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med fyra procent. Villapriserna har stigit med åtta procent, vilket är näst mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Den som är på jakt efter villa bör nu ta i beaktande att låga räntor och få hus till salu kan pressa upp priserna till nivåer som inte alltid är långsiktigt hållbara. Det är därför viktigt att planera för hur den egna boendeekonomin kan påverkas av återinförda amorteringskrav, stigande räntor eller förändrade arbetsförhållanden, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Att amorteringskraven återinförs i höst får begränsad effekt för bostadspriserna, så länge räntorna är låga. Många svenskar fortsätter att satsa på den egna bostaden och låter den ta en större plats i privatekonomin. Värst drabbas unga och ensamhushåll, som redan innan hade det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Västmanland, Västernorrland och Gävleborg, där de ökat med runt 20 procent. På Gotland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp hela 33 procent under det gångna året.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling