Vårens nya fröer från Nelson Garden – ”passar vår ganska korta sommarsäsong”

I år har Nelson Garden frönyheter för alla smaker. Gemensamt för dem alla är att de är lättodlade, och både blommor och grönsaker passar vår ganska korta sommarsäsong. Flera går dessutom utmärkt att så direkt på friland.

”Vi har tagit in flera svenskodlade fröer och dessutom märkt upp dessa så att de ska bli enklare att hitta i fröställen. Det känns särskilt roligt att erbjuda fler fröer odlade i vårt lite kärvare klimat! De svenskodlade fröerna bidrar till ett varierat jordbruk och en mångfald på våra svenska åkrar. Det möjliggör också fröer som under generationer har odlats på våra nordliga breddgrader och anpassats efter våra lokala förutsättningar. Vi ser fram emot att kunna erbjuda ännu fler svenskodlade fröer i framtiden”, skriver Nelson Garden i en information.

”Bland våra ekologiska blommor hittar du en blomstermix, utmärkt för dig som vill plocka många färgglada buketter. I år utökar vi de ekologiska blomsterfröerna med just sådana frömixar av aster och lejongap. Bland grönsaksnyheterna finns flera sorter i ett nätt och praktiskt format. Den lilla tefatspumpan ’Sunseanse’ F1 är exempelvis enkel att använda i köket då den skördas i perfekt portionsstorlek. Vitkål ’Beatrix’ F1 bildar relativt snabbt ett huvud, stort som en knytnäve. Den tar därmed inte lika mycket plats som andra kålhuvuden – perfekt för en mindre trädgård eller en pallkrageodling”

– I somras plockade jag minst en bukett varje kväll, ofta i sällskap av min dotter Ellen. Det är en rofylld aktivitet att avrunda dagen med. Bland våra blomsterfrönyheter blev rosenskäran ’Fizzy Pink Dark Center’ en favorit. Var inte rädd för att klippa av stjälken en bit ner på plantan för att få med bladverket. Det lite spretiga växtsättet ger buketten ett busigt intryck! berättar Anna Lindeqvist, hortonom och fröansvarig på Nelson Garden.

Ett urval av frönyheter 2021 från Nelson Garden

Dill, Svenskodlat frö
Grön lins, ’Anicia’ Svenskodlat frö
Klängsquash, ’Ola Escaladora’ Ekologiskt frö
Kruktomat, ’Rotkäppchen’ Ekologiskt frö
Kryddtimjan, ’German Winter’ Svenskodlat frö
Sockerärt, ’Delikata’ 
Spenat, ’Matador’ Svenskodlat frö
Tefatspumpa, ’Sunseanse’ F1 
Vitkål, ’Beatrix’ F1
Aster, fyllda blommor med blandade färger Ekologiskt frö
Blåklint, Ekologiskt frö
Lejongap, blandade färger Ekologiskt frö
Mix, Insektsblommor Ekologiskt frö
Ringblomma, ’Cantaloupe’ 
Rosenskära, ’Fizzy Pink Dark Center’ 
Solros, ’Velvet Queen’ Ekologiskt frö
Sömntuta, Candy Mix
Zinnia, ’Cresto! Violet’ 
Ängsblommor, Mix Svenskodlat frö