Trygg-Hansa: Tips om du hyr ut ditt sommarhus

Svenskarna är inställda på “hemester” även den här sommaren och intresset för att hyra både fritidshus och permanenta bostäder är skyhögt. Uthyrning kan både finansiera en semesterresa eller reparationer av bostaden, samtidigt som man gör det möjligt för andra att upptäcka en ny plats. Men innan man lägger ut sin bostad eller sitt fritidshus på annons gäller det att ha koll på regelverk, avtal och försäkringar för att undvika obehagliga överraskningar.

Trygg-Hansas expert Håkan Franzén tipsar alla som funderar på att hyra ut vad man ska ha koll på innan hyresgästen checkar in.

”Vid uthyrning av hus och lägenheter är det uthyrarens ansvar att kontrollera sitt försäkringsskydd och att hyresavtalet är korrekt”.

– I tider av distansarbete och hemester är det även i år riktigt bra läge att hyra ut sitt hem eller fritidshus, men det är inte helt riskfritt. Genom att göra sin hemläxa på förhand och vidta några enkla men viktiga säkerhetsåtgärder minskar man risken att uthyrningen blir en mardröm. Kontakta alltid försäkringsbolaget i god tid innan hyresgästerna anländer och dubbelkolla vad som gäller, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Expertens nio bästa råd för trygg och säker uthyrning
Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert hos Trygg-Hansa, har nio råd till den som vill hyra ut.

1. Få tillstånd från bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren
Om du hyr ut en bostadsrätt bör du kontrollera vilka regler som gäller och få ett godkännande av din bostadsrättsförening. Om du hyr ut en hyresrätt måste du få godkännande från fastighetsägaren.

2. Ta reda på vilket försäkringsskydd din bostad har
Se alltid till att du har skydd i form av hemförsäkring för antingen villa, bostadsrätt, hyresrätt eller fritidshus. Komplettera gärna med någon av de tilläggsförsäkringar som finns, exempelvis en drulleförsäkring som skyddar mot plötsliga och oförutsedda skador. I drulleförsäkringen finns dock begränsningar för skador som orsakas av den som hyr bostaden. Tänk på att hyresgästen har samma krav som försäkringstagaren på att förhindra skadan. Det kan till exempel vara att låsa dörren och att så långt det är möjligt se till att en brand- eller vattenskada inte inträffar.

3. Besiktiga alltid
Gör en besiktning av bostaden och ta bilder både före och efter. Ta bort personliga ägodelar och lås in dina värdesaker. Ett råd är att stöldskyddsmärka värdefulla ägodelar så att de kan spåras vid en eventuell stöld.

4. Om du hyr ut ofta
Om du hyr ut din bostad vid mer än något enstaka tillfälle bör du kontakta ditt försäkringsbolag och meddela detta. Det är viktigt att försäkringsbolaget har rätt uppgifter så att en eventuell skada kan ersättas fullt ut.

5. Vid långtidsuthyrning eller bostadsbyte
Det är i dag populärt att man byter bostad eller sommarhus för att få möjlighet att uppleva andra platser. Men om någon annan än du kommer att bo i din bostad under en längre tid, oavsett om det är ett byte, ett lån eller en uthyrning kan hemförsäkringen behöva kompletteras.

6. Skriv hyresavtal och ta referenser
Skriv alltid ett hyresavtal, ta referenser och ta gärna ut en depositionsavgift.

7. Granska uthyrningssajtens försäkringsvillkor
Ta reda på vilka villkor och avgifter som gäller, och vilket skydd som ingår om du hyr ut via en förmedlingssajt eller annan förmedlare.

8. Ta upp hyrningen i din deklaration
Inkomst av uthyrning ska beskattas, men det finns undantag – läs på förhand på kring vilka skatteregler som gäller.

9. Sätt rätt hyra
Bilda dig en uppfattning om vad du kan ta ut i hyra genom att söka på vad liknande bostäder i samma område hyrs ut för på sajter som Blocket eller Airbnb. I hyran kan du räkna in kapitalkostnader och driftkostnader (el, vatten, bredband m.m) men du inte får ta ut en oskälig hyra.

källa: Trygg-Hansa/arkivbild