Trendspaning GROHE: ”Design med levande färger, mjuka kanter och matta ytor”

Ett ärligare hem, det spår sanitetsleverantören GROHE för inredning 2021. Design med levande färger, mjuka kanter och matta ytor kommer stå i fokus. Medan trender präglade av kalla färger, minimalistisk inredning och glänsande ytor gör sorti. Med hjälp av inredningsarkitekten Danina Stefanova listar GROHE trenderna som får oss att inse att hemmet är till för att leva i.

Hemmet kräver en ny nivå av funktionalitet när det ska rymma alltifrån sovplats till arbete men även spa, restaurang och uteliv. Förra året visade det sig den hårda vägen att hemmet är till för att leva i och inte bara visa upp. Trenden återfinns inom flera områden, till exempel mode. Numera säljs det bekväma och funktionella kläder istället för hårt åtsittande, snygga och figursydda. Samma gäller i hemmet. Vi vill ha sköna, varma, inbjudande färger och möbler. Det är några av trenderna som GROHE tillsammans med inredningsarkitekten Danina Stefanova spår som hetaste inredningstrender under 2021.

– Att vi värdesätter gemenskap och värme i våra liv är definitivt en återspegling av året som gått. Vi är många som gillar att utrycka vårt mående och personlighet i form av inredning eller mode, och vi kan tydligt se att folk vill bjuda in och visa den ärliga sidan av sitt hem framför en fotografivänlig fasad. Vi vill överkompensera mörkret och det sorgliga som hänt under föregående år och välkomna framtiden med färger, mjukhet och värme, säger Danina Stefanova, inredningsdesigner i samarbete med GROHE Sverige.

De hetaste inredningstrenderna 2021

1. Färger gör comeback
Under hela början av 2000-talet har hemmet sett ut som ett showroom. Vita väggar i kombination med vita eller naturfärgade möbler och konst med strukturer istället för färg. 2021 gör färgen comeback med besked, speciellt gult. Ett enkelt sätt att hänga med i svängen är att köpa lite färggranna kuddar, byta färg på möblerna eller varför inte gå all in med en färgglad kran i köket?

2. Optimerat utrymme
Under förra året blev hemmet för många inte bara ett boende, utan även ett kontor. I år kommer fokus ligga på att anpassa sina hem och hemmakontor långsiktigt, så att det inte bara är funktionellt utan dessutom snyggt och hållbart. Hejdå matbords-kontor och icke-ergonomiska soffmöten!

3. Naturmaterial
I år kommer vi mer än någonsin att sträva efter värme och gemenskap. Närheten till naturen speglar sig i olika trender och inte minst i hemmet. Korgar, sänggavlar, stolar – rotting och naturmaterial lever kvar från 2020 och kommer att växa sig ännu större.

4. Ut med det ”perfekta”
Istället för det stela, sterila och perfekta hemmet som gör sig bra på bild kommer det här året handla om ärlighet och värme. Vi kommer att omfamna stöket. I köket är det trendigt att ha öppna köksskåp och hyllor, i badrummet staplas handdukar på varandra synligt istället för att gömma undan dem.

5. Matta ytor
Detta år kommer vi att ta ett steg bort från de perfekt putsade skinande kranarna, och istället satsa på mjuka och matta ytor. Om du är i tankarna att renovera kök eller badrum och vill vara redo med det senaste är det svarta matta kranar och sanitetsprodukter du ska satsa på. En produktserie där GROHE är specialister, tipsar inredningsarkitekten Danina Stefanova.

källa/ foto: GROHE