Trädäck och ny liten stuga på tomten – sommarens mest populära byggprojekt

I sommar bygger vi altan och trädäck hemma. Det visar branschorganisationen Svenskt Träs årliga rankning över de mest populära byggprojekten. Fler låter även hemmet växa med ett mindre hus på tomten. ”Enkelstugan”, med ett rum och kök på antingen 40, 50 eller 60 kvadratmeter är ny på topp fem-listan.

– Att lägga tid på bygg-, renoverings- och trädgårdsprojekt under sommaren är för många lika med hemester, och något som i slutändan förlänger utomhussäsongen. Att använda trä i byggprojekt hemma känns som en självklarhet för de flesta. Det är ett lättarbetat material som är hållbart ur flera perspektiv. En rätt monterad uteplats i trä håller länge – och trä i sig självt är ett ekologiskt hållbart material som ger små avtryck på vårt klimat. Vi ser också en trend i att bygga till mindre hus på tomten likt ett attefallshus, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

Topp 5: saker vi bygger i sommar
Altan
Trädäck på mark
Carport
Staket och plank
Enkelstugan

– Byggbeskrivningarna är överskådliga instruktioner, och är enkla att följa. Även ett större projekt som ”Enkelstugan” går att bygga för den händige utan så mycket erfarenhet. Just att bygga ett mindre hus på tomten är något som verkar ha ökat under – och efter – pandemin. Intresset för hemmet har helt enkel blivit större, och kanske ser man att ett extra hus kan ge gästerna möjlighet att sova över, eller så ser man det som en möjlig extra inkomst och hyr ut, säger Johan Fröbel.

källa/ foto: Svenskt Trä/ Per Bergkvist