Titta på ny bostad utomlands med hjälp av VR

Att köpa bostad utomlands kan vara en lång process med flera visningsresor. Men utvecklad VR-teknik kan förenkla. En majoritet av svenskar som drömmer om att köpa bostad utomlands är öppna för att köpa på distans med hjälp av virtuella visningar, enligt en undersökning från Fastighetsbyrån. Företaget satsar nu på en nyutvecklad app för Oculus Go.

Avståndet till drömbostaden utomlands försvårar möjligheten att gå på visningar. Enligt en undersökning från Fastighetsbyrån kan samtidigt många svenskar, som drömmer om att ha en bostad utomlands, tänka sig att köpa på distans. På frågan ”Skulle du kunna tänka dig att köpa bostad på distans med hjälp av en verklighetstrogen VR-visning?” svarade 17 % ”Ja, absolut”, 40 % svarade ”Eventuellt, beroende på hur bra bild VR-visningen ger” och 43 % svarade ”Nej, jag måste se bostaden på plats”.

-Det finns flera positiva aspekter med VR-visningar, både ur miljö- och konsumentperspektiv. Bra VR-upplevelser skapar stora möjligheter för de som kan tänka sig att köpa på distans, vilket är relativt många enligt undersökningen. Och de kommer bara att bli fler i takt med att teknikacceptansen ökar. För de som ändå vill se bostaden innan köp gör VR-visningarna att man kan göra besöket i Spanien eller Portugal mer tidseffektivt och även reducera antalet visningsresor, säger Daniel Nilsson, VD på Fastighetsbyrån i Spanien och Portugal.

För att möta efterfrågan på bra VR-visningar så gör nu Fastighetsbyrån en satsning på en nyutvecklad app för Oculus Go. I appen laddas löpande de bostäder som företaget förmedlar i Spanien och Portugal och användaren kan uppleva dem i VR. På många platser finns även drönarvyer där man kan se området uppifrån.

-Vi har arbetat med VR i ett par år och det har verkligen varit uppskattat av våra spekulanter och kunder. Som första svenska mäklare gör vi nu en långsiktig satsning på VR i större skala, för alla kontor i Spanien och Portugal. Med den egna appen och Oculus Go kan vi skapa en ännu bättre och mer verklighetstrogen upplevelse, säger Daniel Nilsson.

Oculus Go-headset med den specialutvecklade appen kommer att finnas på Fastighetsbyråns samtliga kontor i Spanien och Portugal samt på utvalda Fastighetsbyråkontor i Sverige från 1 mars. Spekulanter är välkomna in på kontoren för att titta på bostäder och få mer information. Appen är framtagen av VR- och drönarföretaget FastOut och Fastighetsbyrån har exklusivitet i 12 månader.

I Sverige kommer headset med appen finnas på följande Fastighetsbyrå-kontor: Umeå, Uppsala, Örebro, Karlstad, Nynäshamn, Eskilstuna, Malmö, Helsingborg, Lund, Kalmar, Östermalm, Göteborg väst, Södertälje.

källa/ foto: Fastighesbyrån