Tips: Så lyckas du i trädgården

För nybörjaren i trädgården kan det vara svårt att veta var man ska börja – vilka trädgårdssysslor ska man prioritera och vilka redskap bör man investera i? Fiskars har tipsen för den som är nybörjare eller för den som bara kört fast och vill få goda, handfasta råd om hur man ska ge sig i kast med sin trädgård.

1. Ställ dig frågan: Vad vill du göra i din trädgård?
Ska trädgården vara en köksträdgård, en lekplats för barnen eller en plats där du umgås med familj och vänner? Vill du ligga och sola eller vara i skuggan? Vill du ägna mycket eller lite tid åt den? Tänk på trädgården som ett hus, på samma sätt som man har rum för olika behov vill man kanske ha platser i trädgården som fyller olika funktioner. Det kan vara svårt att förena alla önskningar, så fundera på vad du vill få plats med i din trädgård – till exempel blomsterrabatter, en köksträdgård, utrymme för lek eller trädgårdsmöbler.

2. Känn in dig första säsongen och börja i liten skala
Om du precis flyttat in i ett hus med trädgård kan det vara klokt att vara lite försiktig den första odlingssäsongen. Vänta en växtsäsong innan du börjar gräva så du vet vad som finns och var. I jorden kan det gömma sig trädgårdsdrömmar planterade av den förra ägaren – fleråriga växter som återkommer år efter år. Om det ser tomt ut någonstans kan du köpa några fina krukor till blommor, kryddväxter och jordgubbar. Till hösten kan du börja planera för hur du verkligen vill ha det nästa säsong. Notera hur du rört dig i trädgården för att se var eventuella plattor och gångar ska placeras. Glöm inte att notera lägen och väderstreck.

3. Börja med buskar, träd och häckar
Börja med att plantera buskar, träd och häckar. Träd tar oftast väldigt lång tid på sig att bli stora och utifrån träd, buskar och häckar har du sedan en stomme i trädgården att bygga vidare på kommande år. Fundera på var i trädgården det är skönast att vara, om det behövs insynsskydd eller vindskydd.

4. Rabatter
När man planterar en blomsterrabatt kan det vara bra att tänka på tre saker: höjd, tid och färg. Välj gärna växter med överlappande blomning för att skapa en rabatt som blommar under en lång tid. Kombinera färger som passar bra ihop och se till att höga växter inte döljer de mindre växterna. Dela och byt växter och lökar med dina vänner och grannar – det ökar glädjen i trädgårdsarbetet och sparar på din plånbok.

5. Skapa en hållbar trädgård
Utgångspunkten i trädgården bör alltid vara att den ska vara ekologiskt hållbar. Använd aldrig bekämpningsmedel. Se till att din trädgård har kompost, bihotell, rishögar och vattenskålar till insekter och fåglar. Att ha många olika sorters träd, buskar och blommor, dvs en mångfald i trädgården, är högt uppskattat av flera viktiga pollinerare som hjälper dina blommor att blomstra och din trädgård att trivas.

källa/ foto: Fiskars