Tips: Så fräschar du upp ditt trädäck

Nordsjö: ”Vårens första värmande solstrålar är här och det är åter dags att plocka fram utemöblerna och flytta ut på terrassen som på senare år mer och mer blivit ett andra vardagsrum. Men innan man åter njuter av utefrukost och grillkvällar kan trädäcket behöva en rengöring och ett par lager av skyddande olja. Med pigmenterad Nordsjö Tinova UV Super Terrace får man en terrass som både är vacker och skyddad i upp till fyra år utan att man döljer träets fina ådring”.

Terrassen har på senare år blivit allt mer som ett andra vardagsrum och vi lägger allt mer tid på att hitta en harmoni och avslappnande atmosfär även utomhus, där man kan koppla av både själv, med familjen och i goda vänners lag.

För att riktigt kunna njuta sommarhalvårets vardagsrum behöver man underhålla sitt trädäck, så att terrassen håller sig fin i många år och är både lättstädad och vattenavstötande. Därför kommer här en steg för steg-guide på hur man behandlar sitt trädäck för att skydda träet på djupet och motverkar sprickbildning. Numera kan man dessutom nyansera träoljor i en mängd olika kulörer och detta ger utrymme för att skapa en än mer personlig terrass som håller sig vacker längre”.


Så här behandlar du ditt trädäck:

  1. Ordentlig rengöring med Tinova Wood Cleaner gör att oljan fäster bra. Fukta först trädäcket med vatten för att undvika att Tinova Wood Cleanertorkar allt för snabbt i direkt solljus. Nytt trä klarar sig med lätt slipning, gå sedan till steg 3.
  2. Lägg på Tinova Wood Cleaneroch låt det verka i 10-15 minuter. Tänk på att använda gummihandskar och skyddsglasögon. Var noga med att även skydda metall, glas och andra målade ytor. Skrubba ytan med en borste, skölj noga med vatten och låt sedan torka. Slipa ytan lätt och borsta bort slipdammet.
  3. Nu är det dags att applicera oljan. Fukthalten i träet ska vara under 16 %. Börja med ändträet. Mätta ändträet noggrant med olja genom att stryka det minst 3–4 gånger.
  4. Olja sedan in trädäcket 1–2 gånger med Tinova UV Super Terrace. Torkar bort överskott av oljan efter ca 20 minuter, så att det inte bildas en blank film/hinna. Det är viktigt att det inte kommer regn eller dagg under de närmaste 6 timmar efter applicering, för ytan kan då bli matt och fläckig.
  5. Nu är ditt trädäck redo för både regnskurar och grillfester i flera år.

källa/foto: Nordsjö