Tips på hur du bygger ditt Attefallshus i trä

I dag publicerade branschorganisationen Svenskt Trä sin nya byggbeskrivning ”Attefallshuset” på sin webbplats. Byggbeskrivningen är ett arkitektritat, modernt attefallshus på 25 kvadratmeter och kan användas till allt från förråd till gäststuga eller självständig bostad, så kallad komplementbostad.

På adressen Byggbeskrivningar.se visas ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke eller limträ. Byggbeskrivningarna finns även att hämta i den lokala bygg- och trävaruhandeln.

– Den här byggbeskrivningen är minst sagt efterlängtad. Det är många som har tagit kontakt med oss och frågat specifikt efter en byggbeskrivning för just attefallshus. Byggbeskrivningen finns publicerad på byggbeskrivningar.se sedan några timmar tillbaka, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

– Vi vill med våra byggbeskrivningar visa att det är enkelt att bygga rätt i trä. Med god planering och bra instruktioner kan fler bygga sitt egna attefallshus – proffs eller inte, säger Johan Fröbel.

Om attefallshus
I juli 2014 beslutades att en ny typ av komplementbyggnad får byggas utan bygglov. Den kom att kallas attefallshus uppkallat av Stefan Attefall som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.

Länk: https://www.byggbeskrivningar.se/utvandigt/attefallshuset

källa/ foto: Svenskt Trä