Tips från Chelsea Flower show: Odla ätbart på höjden

Förra veckan arrangerades den stora trädgårdsmässan Chelsea Flower Show i London. Där fanns inspirerande montrar som visade på smarta lösningar för grönsaks- och kryddväxtodling, även för den som inte har så gott om plats. Här delar Blomsterfrämjandet med sig av några idéer som fungerar utmärkt både på balkongen, den lilla uteplatsen och i trädgården.

Att odla i pallkrage är ett enkelt och praktiskt sätt att odla speciellt om du bor i stan. Det är lätt att lyckas och fungerar även om du inte har möjlighet att plantera direkt i jorden.

På Chelsea Flower Show fanns Ikea och Tom Dixon på plats och de tog pallkrageodlingen till nya dimensioner. Namnet på deras monter var Gardening will save the world och den visade på möjligheter till en mer hållbar urban stadsodling genom att kombinera modern teknik med odling i pallkragar. I montern hade pallkragar placerades på EUR-pallar så att de kom upp en bit, vilket även gör att de kan stå på asfalt eller en hårdgjord yta. Pallkragarna hade sedan ställts på en metallkonstruktion och staplats på varandra för att skapa höjd. En minivariant av en pallkrageodling i olika nivåer kan byggas hemma. Odlingen kan byggas upp mot en vägg eller vara helt fristående och fungerar lika bra på innergården och uteplatsen som på balkongen. När konstruktionen är klar fylls pallkragarna med jord av hög kvalitet och grönsaksplantorna planteras ut. Blanda gärna grönsaker, kryddväxter och ätbara blommor för ett vackert resultat. När du har skördat kan luckorna som uppstår när en planta har ätits upp snabbt fyllas igen, antingen med dina egna frösådder eller inköpa fördrivna plantor från duktiga svenska trädgårdsmästare.

I den montessoriinspirerade trädgården The Montessori Centenary Children’s Garden av Jody Lidgard på Chelsea Flower Show fanns ett annat roligt sätt att odla grönsaker och kryddväxter på – vertikalt! När platsen är begränsad är vertikal odling ett förträffligt sätt att spara plats och frigöra golvytor på. Fiffiga väggodlingskonstruktioner kan köpas i olika trädgårdsbutiker, de finns till exempel som färdiga moduler som kan kombineras, odlingssäckar i nivåer och väggspaljéer som krukor och balkonglådor kan hängas på.

Ätbara väggodlingar har fördelen att vara både vackra och goda på en och samma gång. I den montessoriinspirerade montern blandades grönsaker och kryddväxter även med ätbara sommarblommor. Här drogs även småplantor upp som en del i undervisningen för att tydliggöra sambandet mellan odling och mat för barn. Precis som i pallkragarna kan luckor i väggplanteringen fyllas igen när någon planta har ätits upp.

källa/ foto: Blomsterfrämjandet/ Erika Wallin