Tips för att odla i pallkrage

Odla i pallkrage har många fördelar. Det är både enkelt och praktiskt och man kan snabbt skapa ett lättskött litet trädgårdsland. Pallkragar går att bygga ihop till fler former än rektanglar. Man kan bygga på höjden eller sätta ihop flera pallkragar i tillsammans.

Blomsterlandet ger dig tips på hur du kan skapa nya former på dina planteringar:

Tripp, trapp, trull
Antal pallkragar för att bygga: 4 st.

I vårt första exempel har vi behållit den rektangulära formen i grunden och satt ihop två ramar ovanpå varandra. Ovanpå dessa har vi satt en mindre ram, som är kvadratisk. Den är byggd av 4 st kortsidor. Den tredje kvadraten på marken är byggd av 4 st långsidor. De två kvadratiska ramarna är alltså byggda av sammanlagt två pallkragar, men vi har satt ihop kortsidorna med varandra i en form, och sedan långsidorna i en annan.

Kvadrater
Antal pallkragar för att bygga: 2 st

Här har vi valt att bygga ihop enkla kvadrater, på samma sätt som i första exemplet. Köp 2 pallkragar och använd långsidorna från båda ramarna för sig och kortsidorna för sig. Kvadraterna är ett trevligt dekorativt format som kan kombineras ihop i fantasifulla mönster.

Triangel
Antal pallkragar: 2 st

Har du kanske några outnyttjade hörn som behöver tämjas? Eller vill du skapa ett blickfång i din trädgård? Då kan denna lilla triangelplantering passa utmärkt. Även här behöver du minst 2 pallkragar. Använd tre långsidor och tre kortsidor av materialet och bygg ihop två trianglar i olika storlek. 

När man väl börjat laborera med dessa former finns det så många möjligheter att skapa en härlig, kreativ plats för dina odlingar.

5 tips för pallkrageskötsel

  • Olja in träramarna med till exempel linolja så förlänger du hållbarheten. Särskilt utsatta blir insidan och undersidan som ligger mot jord. Utsidan kan du välja att måla med din favoritfärg.
  • Använd tidningspapper, kartongbitar eller markduk i botten för att minska på ogräset och hålla jorden på plats i ramen.
  • Vill du odla potatis, rotfrukter eller andra kraftigväxande grönsaker behöver du ha två pallkragar på höjden för att ge dem tillräckligt med plats. För örter, sallad och rädisor räcker en krage.
  • Tänk på att en pallkrageodling behöver vattnas oftare än en frilandsodling.
  • Fyll pallkragen med bra jord, uppblandad med kompost för att ge näring till din odling. I en pallkrage ryms 3-4 säckar jord, ca 200 liter. 

källa/ foto: Blomsterlandet