Tant Grön i Vintrosa firar 15 år – ”numera räknas vi som ett utflyktsmål”

I år fyller Tant Grön 15 år. Det som började med ett litet växthus på en äng vid vägs ände i Vintrosa är idag ett populärt utflyktsmål som lockar besökare från när och fjärran. Tant Grön grundades och drivs av systrarna Susanne Nilsson och Pernilla Nilsson.

Pernilla berättar om hur allt började.

-Man kan nog säga att vi låg i framkant vad gäller hållbarhet. ”Man tager vad man haver” vad verkligen ledordet. Exempelvis är inredningen, som fortfarande används, svetsad av gammal hönshusinredning. Och senare 2010, är butikshuset 163 kvadratmeter, byggt av virke, från skogen här bakom och sågade av vår pappa, i ett litet hemmasågverk på gården bredvid.

-Det började som en hobbyverksamhet som vi drev vid sidan av ordinarie arbete. Pernilla som florist med även en trädgårdsutbildning i botten, och Susanne som egen, matkreatör och stylist inom mat-reklambranschen Med fötterna i restaurangbranschen.

Tant Grön har idag 14 ordinarie anställda, men cirka 25 personer jobbar där sommartid.

-Vi brukar säga att vi bygger ut var fjärde år. Växthuset 2006. Butikshus 2010. Cafehus-bygge 2014. Så byggde vi stort diskrum, med torn ovanför kontor och förråd och två stora terrasser 2018.

Vi har från början satsat på den ätbara trädgården. 2009 var tidningen Allt om trädgård här och skrev reportage om det. För det ”fanns” ingen annanstans. Den trenden har ju verkligen växt genom åren, och i den är fortfarande hjärtat.

-Numera räknas vi som ett utflyktsmål, mer än något annat. Tror det är bredden som lockar. Att miljön är så fin, och att vi har många olika professioner och hög nivå inom alla våra många områden. Att vi tänker både helhet och detaljer. Och att vi har fantastiskt engagerad och trevlig personal som driver detta tillsammans med oss, understryker Pernilla.

-Man kan vara här länge. Gå i butiken bland växter, inredning, kläder och mycket annat. Fika fantastiskt egen-bakat, vi har bland många andra utmärkelser, varit med i Whiteguide som ett av Sveriges bästa caféer fyra år i rad. Strosa i en vacker trädgård inklusive visningsträdgård, botanisera bland helt unikt egenodlat i växthuset. Njuta lunchpaus, och sen ta ett varv till.

foto: Tant Grön

Läs gärna mer om Tant Grön här:

https://www.tant-gron.nu/#/