Skötseltips för pelargoner – ”älskar ljus och värme ”

Den i Sverige utan tvekan mest populära prydnadsväxten är pelargon. Pelargonen har funnits som krukväxt i ett och ett halvt århundrade så det är inte precis någon ny trend. Idag producerar våra svenska trädgårdsmästare ca 10 miljoner pelargoner och intresset för pelargoner är stort. Vi byter sticklingar, upptäcker nya sorter och njuter av den mångfald som pelargonsläktet erbjuder som aldrig förr.

Varför är just pelargonen så populär? En av anledningarna är säkert att den är så lätt att lyckas med. Få andra växter uthärdar våra försummelser lika bra som pelargonen, även när vi behandlar den illa överlever den oftast. Men framför allt finns det nog ingen annan blomma som svarar lika väl på våra omsorger. Behandlar vi den väl svarar den med enorm blomsterprakt. Och så mycket ansträngning behövs inte heller, tänk ljus, näring och vatten så har du kommit långt.

Här delar vi med oss av de bästa tipsen som får dig att bli expert på pelargoner.

Skötseltips för pelargoner i trädgården

Läget

Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i varma och soliga lägen. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Vid samplantering av pelargoner tänk på att inte plantera dem för tätt, pelargoner vill ha ljus och växer med tiden, så låt det vara lite luft runt dem.

Näring

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Vatten

Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.

Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Putsa

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Skötseltips för pelargoner inomhus

De flesta pelargoner är uteväxter för balkonger, uteplatser och trädgården, men det finns också många pelargoner som fungerar ypperligt inne. Framförallt är det tidiga engelska och änglapelargoner liksom olika doft och brokbladiga sorter som dominerar användningen inne. Pelargoner som står inne vill liksom pelargoner i trädgården ha gott om ljus. Full sol i ett söderfönster kan ändå bli för mycket eftersom den hetta som byggs upp bakom glaset blir väldigt stark. Skugga därför mot den värsta solhettan eller placera i fönster med vandrande skugga.

Vattna först när jorden torkat ut och glöm inte att tillsätta näring till vattnet regelbundet.

källa/ foto: Blomsterfrämjandet