Samling runt lägerelden – i trädgården

Många tycker att det är svårt att skapa en trädgård som man använder året runt. Det blir lätt att det är under årets ljusa månader som den lockar och när höstlöven faller, då faller också trädgården i glömska. Med en eldstad blir det annorlunda.

Tänk dig att komma hem från en förmiddag i pulkabacken, eller att ta en paus efter några timmars höststädning i trädgården, eller när andan faller på en vacker vår-, höst- eller vinterdag – oavsett vilken anledning är det oslagbart att få tända en regelrätt brasa i trädgården. Att slå sig ner på en bänk och bara njuta av värmen som sprider sig, det är njuteliv. Kanske passa på att grilla några korvar över den öppna elden. Räkna med att det blir en del surr, för inget sätter väl igång ett samtal så bra som en lägereld? 

Det fina med en eldstad är att den inte behöver vara särskilt komplicerad att anlägga. Att grusa en yta, göra enkla bänkar av några stockar och ställa ett betongrör i centrum är ganska snabbt gjort och samtidigt kostnadseffektivt, men ger ändå hög mysfaktor. Därifrån till en riktig sunken garden med stödmurar, plattlagda golvytor och ett eldfat i stål, omgivet av riktiga däckstolar så förstår man vilket spann av olika sätt att formge sin eldplats och nivåer på ekonomisk insats som finns. Oavsett nivå garanteras många timmar av njuteliv och en hög dos livskvalitet.  

källa/ foto: Pelargonien