Så nu för skörd i höst och vinter

”Även om mörkare kvällar och friska vindar skvallrar om att hösten är på intåg, behöver du inte sluta att så. Tvärt om – det är nu som du kan så för att skörda under hösten, vintern och kanske ända fram till våren”, skriver Nelson Garden och fortsätter:

Snabba och köldtåliga sorter

Vintersallat och vinterportlak hör till de tåligaste bladgrönsakerna. Trots att de ser små och förnäma ut, står de emot kyla bra. Om du sår dem i augusti eller september, hinner du få små plantor att skörda om ett par månader. Så direkt på växtplatsen eller förodla inomhus för senare utplantering.

Skydd mot väder

Både mörker och kyla saktar ner tillväxten, men det är framförallt regn, snö och vind kan ta knäcken på dina plantor. Sträng kyla kan frysa sönder dina grönsaker medan väta kan få dem att ruttna. Beroende var du bor är den ena risken större än den andra.

För att dina plantor ska stå skördeklara under en längre tid, behöver de någon form av skydd. Fiberduk skyddar en del, en odlingstunnel lite mer. Precis som för din egen klädsel gäller lager på lager-principen och du kan exempelvis ha en minitunnel i ett större växthus, eller täcka dina grönsaker inuti tunneln med fiberduk. Tänk på att det är viktigt med god ventilation.

Fröer för sena sådder

I frökollektionen Så året runt från Nelson Garden med fröer finns fröer som är lämpliga att så på sensommaren och hösten. Sorterna är utvalda av odlingsprofilen Sara Bäckmo som driver Nordens största trädgårdsblogg. Det är också Sara Bäckmo som utifrån sina erfarenheter har skrivit såanvisningarna för att hjälpa hobbyodlaren att få ut det bästa av varje grönsak över året. Med särskilda anvisningar för varje säsong – vår, sommar, höst och vinter – blir det enklare för fler att odla mer.

källa/ foto: Nelson Garden