Så lyckas du med azalean

Azalea är kanske den allra lyxigaste av våra klassiska julblommor. Den är formstark, rikblommande och de mörka glansiga bladen ger ett ädelt intryck. Dessutom är azalean en utmärkt luftfuktare som ger hälsosammare inomhusluft. Nya odlingsmetoder gör den dessutom lätt att lyckas med. Trädgårdsmästare Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås har odlat azaleor under många år och hon delar med sig av sina bästa skötsel- och inredningstips.

Det allra bästa för azalean är att ge den lite vatten varje dag, då trivs den och blommar länge. Jag tycker att det enklaste är att hälla ca 1-1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att azalean inte står i vatten eller är våt före vattning. Vänta sedan en dag innan du vattnar igen, tipsar Maria.

Förr i tiden gavs rådet att azaleor skulle sänkas ner i vatten helt och hållet ett par gånger i veckan. Det avråder Maria bestämt ifrån.

– Nya odlingsmetoder med moderna torvjordar och plastkrukor har gjort att azalean numera inte alls mår bra av att sänkas ner i vatten. Det blir för blött och för lite syre till rötterna, så undvik det! Att vattna i ytterkrukan eller på fatet är mycket bättre för växten. Näringslösning behövs inte heller under blomningen, eftersom azaleorna redan har all näring de behöver i knopparna, förklarar Maria.

Sammanfattning skötsel:

  • Ställ i fönster eller på bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering.
  • Vattna regelbundet. Enklast häll ca 1-1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att azalean inte står i vatten eller är våt före vattning. Vänta en dag mellan vattningarna.
  • Ingen näring under blomningstiden.

Källa/ foto: Blomsterfrämjandet/ Anna Ramstedt