Så håller du din julstjärna fin hela vintern

Vill du att din julstjärna ska hålla sig fin hela vintern? Att ta hand om denna dekorativa inomhusväxt är faktiskt lättare än du kanske tror. Vi ger dig här våra bästa tips på hur du kan se till att din julstjärna håller sig fin längre.

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt. 

Kolla om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Om julstjärnorna har stått kallt och dragit i butiken kan det orsaka skador som, även om det inte syns i början, kan det göra att julstjärnorna släpper sina blad efter hemkomsten. 

Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Skötselråd:

Julstjärnor trivs i en ljus och varm miljö. Gärna nära ett fönster och I en temperatur på cirka 15 till 22 grader. På våra breddgrader är inte direkt solljus något problem under vintern. 

Skötselråd

Viktigt: När du vädrar hemma se till att julstjärnan inte utsätts för drag. Julstjärnor tycker inte om
att torka ut och inte heller ha “blöta fötter”.

Det bästa för julstjärnan är måttlig vattning med ljummet vatten så fort jorden torkar. Ett alternativ till vanlig vattning är att sänka ner växten i vatten, ungefär en gång i veckan, beroende på växtens storlek, temperaturen i rummet och vart den står.

Tips: Minijulstjärnor och växter placerade nära ett element torkar ut snabbare så de behöver vattnas oftare. Gödsling är inte nödvändig under blomningsperioden.

Julstjärnor som snittblommor
Som snittblommor har julstjärnor en otroligt lång vaslivslängd. De kommer att hålla sig fräscha i cirka två veckor i en bukett eller blomsterarrangemang om ändarna på stjälkarna doppas i varmt vatten (ca 60°C) i några sekunder omedelbart efter stjälkarna skurits av. Placera sedan omedelbart stjälken i kallt vatten för att stoppa mjölksaften som rinner ut.

Att få julstjärnor att blomma igen
Julstjärnor är perenner. I det vilda växer de till imponerande buskar upp till fyra meter höga. Efter slutet av blomningsperioden när de tappar sina färgglada högblad, förvandlas de till frodiga bladväxter. För att en julstjärna ska utveckla färgade högblad igen lagom till jul, måste den först förvaras i totalt mörker i 12 till 13 timmar om dagen i minst åtta veckor. Även den minsta mängd ljus under den dagliga mörkläggningsperioden kommer att stoppa den att blomma igen. Då kan det vara mycket lättare att köpa en ny växt innan julen.

källa/ foto: Blomsterfrämjandet