Royal Copenhagen lanserar HAV

Royal Copenhagen presenterar HAV, en ny matservis skapad i nära samarbete med arkitekt Bjarke Ingels, industridesigner Lars Holme Larsen och designfilosof Jens Martin Skibsted. HAV har sina rötter i Royal Copenhagens historia genom den blå färgen, fiskfjällsmönstret och signaturdekoren – de tre blå vågorna. Samtidigt utmanar matservisen den traditionella idén om hur en servis ska vara.

HAV består av nio delar – en tekanna dekorerad med ett elegant bronshandtag, en unikt formad hybridskål, karaff, termomugg, tallrikar i två storlekar och skålar i tre storlekar – alla utsmyckade med fiskfjällsdekor som både syns och känns.

Ett centralt designelement för HAV är samspelet mellan dekor och funktion. HAV är inspirerad av en av Royal Copenhagens klassiska serviser Måsen (Seagull) av Fanny Garde med sin framträdande fiskfjällsdekor skildrad i färgskala hämtad från havet. Genom att handmåla med airbrush blir fiskfjällsdekorationen på HAV elegant i sitt känsliga och moderna uttryck.

”Det finns en sorts icke-verbal kommunikation i detta och mönstren är placerade närmare varandra på de ställen där det är naturligt att greppa föremålen”, förklarar Bjarke Ingels. Jens Martin Skibsted fortsätter: ”Fiskfjällen, det vill säga kärnan i dekorationen, är inte bara en prydnadsdetalj utan gör också att du får ett bättre grepp när du tar i porslinet”.

Matservisen hedrar även porslinföretagets ikoniska signatur med tre blå vågor, symbolen för fint hantverk och dansk porslinskonst. De tre vågorna symboliserar de tre danska sunden – Öresund, Stora Bält och Lilla Bält.

”Vår önskan var att skapa en ny och tillgänglig servis – en uppsättning som kan användas av alla och för alla ändamål. Vår ambition var att tolka vårt arv och ta det in i framtiden. Vi ville skapa något helt nytt samtidigt som vi värnar om vårt hantverk och vår bakgrund”, säger Niels Bastrup, Creative Director på Royal Copenhagen.