Populära pelargoner passar i modern miljö

Pelargoner är otroligt populära. På vårens stora trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar erbjöd merparten av växtförsäljarna pelargoner i sina stånd och när Årets Pelargon 2019 presenterades var intresset stort både på sociala och i traditionella medier. Pelargoner har använts som krukväxt i Sverige sedan 1800-talet så någon trendväxt är det inte vi pratar om, utan snarare ett ökat intresse för ett intressant växtsläkte.

Mångfalden är stor när det gäller pelargoner och parallellt med 150 år gamla kultursorter säljs moderna förädlingar i många färgnyanser. Moderna förädlingar erbjuder inte bara de klassiskt röda, vita och rosa färgtonerna på blommorna, utan även nyanser av lila, tvåfärgade, orange och till och med gula. Även bladen och växtsättet skiljer sig markant mellan olika pelargoner. Det gör att det finns pelargoner som passar en modern och avskalad inredningsstil minst lika bra som en mer traditionell miljö. Placerad i moderna krukor blir pelargonen en trendig inredningsdetalj som överraskar den ovane.

Många moderna miljöer är väldigt avskalade, ljusa och har stora fönsterpartier. Det gör att pelargonen piggar upp och ger en färgklick, men ibland kan det behövas nya sätt att exponera den på, då det inte alltid finns fönsterbänkar. På bilden har pelargonen placerats i en upphängd konstruktion vilket fungerar ypperligt förutsatt att ljuset är tillräckligt.