Plantera nu för vårens blomsterprakt

Vem älskar inte vårblommor? De är de första blommande tecknen på trädgårdsglädjen. Blomsterlökar är fantastiskt bra på att skapa liv medan resten av trädgården fortfarande sover. Hösten är den perfekta tiden att plantera dem.

Vintern har ännu inte anlänt, men tiden är mogen för hemmamys. Men det är ändå skönt att avsluta utomhussäsongen ordentligt genom att göra trädgården, terrassen eller balkongen redo för vintern. Detta innefattar även förberedelserna inför våren. Om du planterar blomsterlökar nu kommer du att belönas med vårblommor i början av nästa år. Varför inte ge dig själv lite tidig trädgårdsglädje att njuta av under våren? Vad kan vara bättre?

Det finns dussintals olika lökväxter som blommar på våren. De finns i olika kategorier och i alla möjliga former, färger och storlekar. För att hjälpa dig att se ordspråkets skog bland alla träd har vi valt ut fem vårblommor som kommer att få dig att le, med de klaraste färgerna och de största blommorna. Dessa är tulpan (tulipa), påsklilja (narcissus), hyacint (hyacinthus), krokus (crocus) och kejsarkrona (fritillaria imperialis).


Tulpan

Tulpaner är världsberömda för sin skönhet. De får höga poäng på glädjeskalan. När den här vårblomman slår ut är det svårt att ignorera den. Mångfalden är enorm – visste du att det finns femton olika grupper? Det finns med andra ord något för alla.

Påsklilja

Påskliljan är ett äkta vårtecken och finns precis som tulpanen i många olika varianter – det finns tolv olika grupper. En stor fördel med påskliljor är att de kan lämnas kvar i marken och blomma igen år efter år. Det gör att de skapar en härlig naturlig känsla.


Hyacint

Om du letar efter vackra och glada färger samt härliga dofter i trädgården ska du välja hyacinter! Om du kombinerar dem skapar de dussintals blommorna en överväldigande prakt av färger. De mest kända färgerna är vit, rosa och blå. Visste du att blomman används för att göra parfym på grund av sin doft?


Krokus

En tidig vårblomma som symboliserar vår och glädje. Blommans knoppar spricker upp när de träffas av vårsolens första strålar. Och visste du att krokusar gör bina väldigt glada? Så snart de får möjlighet samlas de på blommorna för att njuta av den utsökta nektarn.


Kejsarkrona

Den majestätiska kejsarkronan skryter med sina vackra blommor i trädgården. Blommorna ger ifrån sig en myskartad doft som håller mullvadar, åkersorkar och vattensorkar borta. De producerar även stora droppar nektar som bin och fjärilar älskar.

källa/ foto: iBulb