Plantagen: Nu ska det blomma inomhus – viktigt med lättskött

Nu vill svenskarna se mer blommande växter inomhus. Dessutom uppger nästan hälften av Sveriges befolkning att de tar sticklingar. Detta är några av slutsatserna som går att läsa i Plantagens årliga rapport Växttrender.

För åttonde året i rad presenterar Plantagen nu rapporten Växttrender som består av en kvalitativ undersökning och en konsumentundersökning. Växttrender 2019 är uppdelad i fem delar som släpps löpande under året. Rapporten har tagits fram tillsammans med HUI Research och profilerna Stefan ”Trendstefan” Nilsson (trendexpert), Johan Orre (hortonom), Eva Sahlin (forskare inom stresshantering), Lotta Fabricius (sakkunnig biodling och pollinering), Hanna Åberg (trädgårdsingenjör) och Tina Stuestøl (influencer inom inredning och trädgård).

Blommande växter en spirande trend
Intresset för inomhusväxter generellt har ökat de senaste åren. Andelen intresserade av blommande växter ligger kvar på en hög nivå med 44 procent. Även intresset för gröna växter är fortsatt högt, visserligen med en liten nedgång från 48 procent föregående år till 46 procent i år. 39% köper helst blommande inomhusväxter till sitt hem.

Begonian spås bli nästa stora trendblomma och trenden med blommande blommor avspeglas även i inredningstrender generellt, där vi går mot mer färg.

”Begonia har potential att kunna bli 2019 års stora trendblomma. De är dessutom riktigt Instagram-vänliga – det blir ett fint inslag i ett stilleben att plocka blomman från krukväxten” säger Stefan Nilsson, trendexpert

Sticklingar och suckulenter växter fortsatt
Intresset för sticklingar är fortsatt högt, och den vanligaste anledningen till att man tar sticklingar är för att det är roligt att föröka växter. Sticklingar är en populär present att ge till vänner och bekanta.

Som en mottrend till de stora växterna kommer även grupperingar av små växter t.ex. suckulenter. Gärna i form av sticklingar som placeras ut till fina stilleben.

”Vi går mer och mer mot individualism när det gäller växter – man vurmar för växter som är lite mer udda och inte så mainstream. Det ska vara knotigt och kantstött, inte stöpt i en och samma form” säger Johan Orre, hortonom på Plantagen

Gröna växter gör gott hemma, förutom att vara vackra. Flera gröna växter är bra som luftrenare och får oss att må och andas bättre. Det finns en ökad medvetenhet hos befolkningen om växters hälsobringande effekter vilket gett ett uppsving för växter som renar luften.

Den absolut viktigaste faktorn när svenskar väljer växter till sitt hem är att de ska vara lättskötta.

källa/ foto: Plantagen