Nytt gotländskt satsbord använder japansk teknik

Möbelstudion Ringvide, baserad på Gotland, presenterar nyheten Sumi, unika satsbord som tillverkas med en traditionell japansk infärgningsteknik. 
Namnet Sumi kommer från det japanska ordet för bläck. Tekniken suminagashi, som använts för att skapa ett helt unikt mönster på varje exemplar av bordet, är japansk och betyder ordagrant ”bläck flytande”. Det virvlande mönstret uppstår då bläck droppas i vatten i stora kar, där sedan bordets ytor får suga upp bläcket. Tekniken tillämpades i 1300-talets Japan där shintomunkar använde det för att skapa fantastiska marmorerade mönster på papper.

”Idén till att använda suminagashi-teknik med bläck i vatten för infärgning av möbler i trä rimmar med Ringvides tanke att låta olika material och tekniker mötas. Med Sumi utgår vi från uråldrig asiatisk bokformgivning och gifter ihop det med stilren möbeldesign. Ringvide står aldrig still utan utvecklas ständigt. Vi försöker alltid ifrågasätta oss själva och de traditionella synsätt som finns i branschen, och den här gången ledde det oss till infärgning med bläck och möbelserien Sumi. Något vi inte har sett användas på det här sättet förut”, säger Lukas Dahlén, grundare och formgivare Ringvide.

I maj 2022 släpps en begränsad upplaga satsbord i två delar. Satsborden Sumi är tillverkade av björk och är infärgad i två kulörer. Sumi finns i två storlekar. Sumi kommer framöver presenteras i olika färgsättningar, intensitet i mönster och i annan form än som satsbord.

”Inom konsten finns unika verk men även serier med tryck där man kan se vissa variationer till följd av hantverket bakom. Med Sumi placerar vi oss på den intressanta positionen mitt emellan. Varje exemplar av möbeln blir unik och samtidigt har varje delupplaga av möbeln en bestämd grundkaraktär när det kommer till färgval och möbelns träslag och form”, säger Lukas Dahlén, grundare och formgivare Ringvide.

källa/ foto: Ringvide