Ny Mumin-mugg firar Tove Janssons födelsedag

Arabia kommer att lansera specialmuggen Mumindagen på Tove Janssons födelsedag den 9 augusti. Muggen finns i en begränsad upplaga och på den syns Mumintrollet och Muminmamman som sitter och väntar på att Snusmumriken ska återvända. 

Motivet på Mumindagen-muggen baserar sig på bilderna i Tove Janssons verk Trollvinter från 1957 och sångboken Visor från Mumindalen från 1993.

I den handritade illustrationen syns en stämningsfull vårdag och en kvällssol. Det är den första vårdagen och floden som rinner genom Mumindalen har tinat upp. Mumintrollet och Muminmamman sitter på broräcket och väntar på Snusmumriken, som efter vintern återvänder från sin långa vandring.

Mumintrollet och Muminmamman sitter nära varandra och beundrar kvällssolens speglingar i den smälta floden. Snusmumriken lämnar alltid Mumindalen i oktober, och vandrar söderut bortom Ensliga bergen. Han reser utan att säga farväl, men lämnar ett brev till Mumintrollet.

– Hej. Sov gott och var inte lessen. Första varma vårdag har du mig här igen. Vänta på mig med att bygga fördämningen, Snusmumriken.
Mumintrollets och Muminmammans stund på bron påminner stilmässigt om 2018-års Mumindagen-mugg med sina ljuva färger.
Mumindagen-muggen säljs i en vacker presentförpackning som återskapar känslan från illustrationen.

Författaren och illustratören Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914. År 2004, exakt 90 år senare firades Mumindagen för första gången för att hedra hennes konstnärliga arbete. Mumindagen har blivit ett globalt fenomen där det anordnas olika Mumin-relaterade evenemang och festligheter.