Ny bok tar oss med in i snödroppens värld

Om du tror att snödroppen är en oansenlig växt i parken du passerar ska du tänka om. Den skira, eleganta och härdiga snödroppen är en blomma som genom århundraden fått odlare att förundras, växtjägare att riskera livet och samlare att satsa allt. Över hela världen samlas galantofiler (från det latinska namnet Galanthus) för att ge blomman sin uppskattning. I boken Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria, bjuder Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson oss in i snödroppens makalösa värld.

— Få blommor är så efterlängtade som när snödroppen lyckas borra sig igenom snötäcket och vittnar om att det på nytt kommer en vår. Snödroppar handlar om blommans historia, om unika sorter och nyupptäckta arter, om galantofiler och vårlika trädgårdar där snödroppen har huvudrollen. Vi har länge drömt om att få skriva den här boken, snödroppens bok, säger Gunnel Carlson.

Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria, får vi följa snödroppens resa och plats i historien. Vi träffar galantofiler som är extra hängivna åt snödropparna och ser det som sitt livsverk att odla, vårda och studera dem. Snödroppen har genom åren burit många namn, både förknippade med kristlig renhet, målmedvetenhet och blommans färg, form och doft. Men snödroppens resa till den kalla norden börjar långt söderut, i det antika Österlandet. Vi slår följe med snödroppen genom antiken, renässansen och tider av krig.

”Namnet snödroppe förknippas med de vita droppformade örhängen som var populära i Europa på 1500- och 1600-talen då blomman blev uppmärksammad och omedelbart en älskling. På dåtida porträtt ståtar både damer och herrar med snödroppsliknande smycken både i öron och runt halsen.”
– ur boken.

Givetvis ägnas både de olika arterna och sorterna varsitt kapitel och vi får stifta bekantskap med skönheter som ‘Margaret Biddulph’, ‘Spindelstone Surprise’ och ‘Blewbery Tart’. Tittar man på de utsökta detaljerna förstår man att det finns massvis av sorter att glädjas åt.

Gunnel Carlson är Sveriges främsta trädgårdsprofil med årtionden inom TV och media. Hon är ständigt på resande fot för att förmedla sin passion för växtriket.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare, fotograf och kulturvetare och har skrivit flertalet böcker om trädgårdshistoria.

Boken utkommer den 15 november 2020.