Ny bok om ormbunken – från föda till inredningsdetalj

Ormbunken har funnits i 400 miljoner år och är därmed en av våra äldsta växter. Den går att odla i alla sorters trädgårdar och planteringslägen, uppskattas i inredningsdetaljer, används som en del i att motverka malaria och mycket mer. I boken Ormbunkar berättar trädgårdsmästaren Anton Sundin och fotografen Elisabeth Svalin Gunnarsson bland annat om växtens historia, användning idag och om dess viktiga roll som klimatkämpe.

– Går det verkligen att skriva en hel bok om ormbunkar? Den frågan har jag fått många gånger de senaste två åren, men de flesta upptäcker snart att när man väl börjat intressera sig för ormbunkar så dyker de upp överallt – i natur och trädgård, i konst, inredning och i design, säger Anton Sundin.

Boken Ormbunkar är en guide till ormbunkarnas botaniska och formskapande värld, men också en handbok i konsten att odla dem. Det botaniska kapitlet ger kunskap om arter och sorter med särskild tyngdpunkt på de härdiga sorter som är möjliga att odla i vårt klimat.

Läsaren får lära sig om ormbunkens historia och utbredning, botanik och arter, etnobotanik och folktro, the fern craze, ormbunksgalenskap samt ormbunken i konst och inredning. Boken lär också ut om ormbunkens hälsofrämjande egenskaper som bland annat luftrenare och fuktbildare.

Boken bjuder även på konkreta odlingsråd. Här finns roligt och nyttigt vetande för trädgårdsentusiaster och designintresserade, historieintresserade och allmänt vetgiriga.

– Som trädgårdsmästare grundar sig mitt intresse för ormbunkar naturligtvis i hur otroligt användbar växtgruppen är inom trädgårdsdesign. Med 12 000 kända arter finns det en ormbunke för alla trädgårdar och planteringslägen, alltifrån skogsträdgårdens skugga till den karga, torra stenträdgården och fönsterbrädan i vardagsrummet. All den information och visuella skönhet som finns om och kring ormbunkar har vi samlat i denna bok, säger Anton Sundin.