Ny bok: Experterna visar sina privata trädgårdar

I Mästarnas trädgårdsrum bjuder landets mest välrenommerade landskapsarkitekter, växtkännare och trädgårdsingenjörer in till sina privata trädgårdsrum. De delar med sig av gedigna kunskaper, handfasta tips, inspiration och idéer till hur läsaren på egen hand kan skapa trädgårdsrum i experternas anda. Bland trädgårdsexperterna finns bland annat: Anders Folkesson, Karin Sjölin och Linnéa Dickson – samt Ulf Nordfjell som visar en uppdragsträdgård som känns som hans egen!

— I den här boken besöker vi nio trädgårdar skapade av en samling intressanta och mångfacetterade mästare, som med en kombination av gediget kunnande och sprudlande energi har förverkligat sina privata paradis. Eftersom ingen trädgård är den andra lik blev det en resa som har väckt häpnad, förtjusning, nyfikenhet och skratt. Förhoppningsvis blir läsaren som följer med till våra nya trädgårdsvänner minst lika hänförd, och får tankar, inspiration och idéer som lockar till att förverkliga sina drömmar. Eller så lutar man sig bara tillbaka och njuter av besöken i mästarnas egna trädgårdsrum. Det är en dröm i sig, säger Bella Linde.

Mästarnas trädgårdsrum porträtteras allt från den romantiska villaträdgården, den vilda naturträdgården och den geometriska allmogeträdgården till takterrassen, nyttoträdgården, kolonitäppan och strandträdgården. Med hjälp av planritningar, rabattförslag och växtförteckningar får läsaren konkreta uppslag för egna trädgårdsprojekt, som det poetiska cirkelrummet, skogsbrynet med brittisk touch, ett odlingsrum i shakerstil, en innergård med sagokänsla, meditationsrummet i skogen eller ett mustigt perennrum. Här står inte minst miljö och mångfald i centrum, i trädgårdskännarnas egna paradis finns utrymme för både pollinerare och det viktiga vattnet.

Mästarnas trädgårdsrum är skriven av Bella Linde som tillsammans med fotografen Gabriella Dahlman och formgivaren Marja Pennanen har fångat trädgårdarnas grönskande storhet och prakt. Trädgårdsexperterna ger i boken dessutom sina bästa tips på allt från hur man skördar regnvatten eller bygger en portal av gamla stegar, till i vilken position en specifik prärieväxt kommer till sin rätt.

”Alla trädgårdar bär sin egen skepnad, alla trädgårdsmänniskor sin egen dröm. Kanske är det ett djungeltema med ogenomträngliga snår och prasslande bambu, en färgsprakande Great Dixter-plantering med yviga gester eller en minimalistisk trädgård med väl avvägda formationer. Eller kanske en innergård med krukor och grus, eller en köksträdgård bland tekoppar, höns och ett överdåd av rosor. Oavsett vision finns det grundläggande kunskaper att bottna i, som platsens energi liksom jordmån, vind och vatten. Därefter bidrar några tydliga stöttepelare med att hålla formen, som ordentliga ramar, tydliga siktlinjer och markerade nivåer. Men sedan finns det ingenting som sätter stopp för de yviga uttrycken, de strama formerna, de skira vårblommorna, den fullmogna sommarprakten, den mustiga höstfägringen, drömmen.”

— ur boken.

Bella Linde är journalist och författare med fokus på bland annat odling och trädgård. Hon har bland annat gett ut Odla utan spade – Lättskött & klimatsmart köksträdgård och Rätt ur jorden – Handbok i självhushållning. Hösten 2018 gav hon ut Odla ditt lagomliv, som gör upp med digital stress, livsstilshets och det moderna kravet på att alltid vara tillgänglig. Tillsammans med Elin Unnes och Estrid Holm gör hon podden ”Grönsakslandet” om odlandets ädla konst.