Nu firar G.A.D 25 år – ”genomarbetade möbler i exklusiv svensk design”

Nu lanserar det Gotlandsbaserade möbelföretaget G.A.D en rad väl genomarbetade möbler i exklusiv svensk design och kvalitet. Bland nyheterna finns Fjaugen soffbord, byrån Djupvik och skrivbordet Brissund. Dessutom fyller företaget 25 år och firar genom att släppa det klassiska slagbordet Ardre i gotländsk kärnfuru.

1997 grundade Kristian Eriksson möbelföretaget G.A.D och ritade det klassiska slagbordet Ardre. I 25 år har företaget tillverkat närproducerade möbler med all tillverkning i Sverige. För att fira seklet och dessutom höja hållbarhetsambitionen ytterligare släpper därför företaget slagbordet Ardre i vacker gotländsk kärnfuru, som växt och sågats 20 minuter från företagets snickeri.

– Självklart ska vi och fler med oss bygga möbler av detta fantastiska material , svenskt virke och kärnfuru. Att efterfrågan växer bland kunder och oss tillverkare är en viktig del, och att vi har sågverk och virkesaktörer som aktivt bidrar till att tillgängliggöra svenskt möbelvirke, säger Kristian Eriksson, grundare G.A.D.

Gotländsk kärnfuru tas ur kärnan på 100–150 år gamla furor som växt långsamt i karg jordmån. Den är ännu mer mättad med hartz och kådämnen än kärnfuru på fastlandet, och därmed extra tung och beständig. Virket är ljust och vackert ådrat, viket ger möbler med ”levande träkänsla”.

– Själva har vi två hjältar på Ardre såg att tacka för denna lansering, Lasse Olsson och Ove Nilsson. Bådas familjer har funnits i Ardre och ägt skog och sågen här i generationer. Nu verkar de båda för att fler ska välja gotländskt kärnvirke och väldigt konkret, just de träd som slog rot när deras farfäders fäder ägde skogen och sågen under senare hälften av 1800-talet, fortsätter Kristian.

Bordsskivan ytbehandlas och mellan slipas för i hand i flera omgångar och blir silkeslen under handen. Den vitsåpade ytan grånar och får med tiden en nästan antik patina.

källa/ foto: G.A.D