Nu blommar Örebro – orientaliskt tema i parker och på gatorna

Nu blomstrar Örebro. Under de närmsta veckorna kommer mängder med blommor planteras på stadens gator och i parker. I år har blomsterarrangemangen ett orientaliskt tema.

Blommorna kommer planteras i ca 360 urnor och blomlådor som kommer pryda stadens gator, broar och parker. I Stadsparken planteras det i Blomstergatan, Blomstergården och vid parkens entré. Årets blomsterarrangemang kommer ha ett orientaliskt tema. Det kommer synas i arrangemangens färger och mönster. 

– Vi har inspirerats av orientaliska sagor som Aladdin och Tusen och en natt. Därifrån har vi hämtat en mustig färgskala med mycket mörkröda toner. Vi har också inspirerats av mönster i orientaliska mattor samt struktur i tyger som sammet och siden. Urnorna är inspirerade av olika ädelstenar som bärnsten, diamant och rubin. Planteringarna är ju som smycken i staden. I urnorna kommer vi bland annat plantera riddarsporre, fingerborgsblomma, flera olika sorter av begonia, petunia och salvia, säger Karin Andersson, parkingenjör. V

I Stadsparken och Henry Allards park planteras sommarblommor. Blomstergatan i Stadsparken planteras med växter i en mörkröd färgskala, med inslag av rött, blått och silver. Här blir det mycket dahlior men också rödkvanne, majs och en massa andra växter. 

– Vi har också planterat in en del fleråriga gräs och buskar för att minska inköpet av ettåriga blommor, samt för att få in växter som är fina under hela året. Vi planterar ut blommor för att pryda staden och för att få människor att vilja vara ute i den. Det som är kul med blommorna är ju att de förändras under sommaren. De kommer inte alls se likadana ut i början av sommaren, som under högsommar och sensommar. Detta gör ju att det finns mycket att titta på under hela sommaren, säger Jenny Andersson, parkingenjör

Redan i mitten av maj planteras urnorna. De får några veckor att växa till sig, så att de är fina tills början av juni då placeras ut i staden. Därefter planteras blommor ut i Stadsparken.

källa/ foto: Örebro kommun