Nu är bästa tiden att anlägga en gräsmatta

Nelson Garden: ”Under hösten är förutsättningarna de bästa för att anlägga en gräsmatta eller stödså slitna gräsmattor. Den uppvärmda jorden och det fuktiga vädret gör att fröerna gror i rekordfart. Nu är det hög tid att förbereda nästa sommars barfotalek. Även om det går att så gräs under en stor del av året är det allra bäst att göra det framåt hösten. Då är temperaturen i jorden perfekt och luftfuktigheten hög vilket gör att fröna gror lättare. De flesta gräsblandningar gror vid 8–10 °C men det finns sorter som gror redan vid 4 °C. På hösten får gräsfröna dessutom mindre konkurrens från ogräs vilket hjälper gräsmattan att etablera sig”.

Välja gräsfröblandning

Gräsfrö säljs alltid i blandningar bestående av flera olika sorters gräsfröer. Det beror på att olika gräsarter har olika egenskaper. Genom att kombinera gräsarter som kompletterar varandra kan vi skapa gräsfröblandningar som passar för olika behov och olika växtförhållanden. Spelar ni mycket fotboll? Är tomten i konstant skugga? Kanske siktar ni på gatans grönaste gräsmatta? Välj en gräsfröblandning som täcker dina behov.

Så här stödsår du en befintlig gräsmatta:

 1. Samla upp kvistar, grenar och stenar från din gräsmatta. Se också till att rensa bort eventuellt ogräs. Gammalt torkat gräs kan hindra vatten och syre från att komma ner i jorden – använd en kratta för att rugga upp ytan.
  För toppresultat: Använd en vertikalskärare som gör spår ett par centimeter ner i jorden. Då delas även gräsets rötter vilket stimulerar tillväxten.
 2. Små gropar i gräsmattan fyller du genom att kratta ut ett tunt lager (3–5 mm) dressjord som dessutom tillför näring. Vill du inte köpa toppdress gör du enkelt din egen genom att blanda jord med lite sand.
 3. Fördela gräsfröna jämnt över gräsmattan. Se till att fröna får ordentlig kontakt med jorden.
  För toppresultat: Använd en såvagn för att få en jämnare fördelning.
 4. Vattna noga så att fukten tränger ner i underlaget.
  För toppresultat: Lite gödning – dock utan ett alltför högt kväveinnehåll så här när det snart är dags för vintervila – hjälper till att starta de nya fröna.
 5. Håll ytan fuktig. Försiktig vattning den första tiden är bra om det inte kommer tillräckligt mycket regn.För toppresultat: Täck ytan med fiberduk. Då gror fröna snabbare samtidigt som ytan skyddas mot kraftiga regn och brännande sol. Källa: Nelson Garden