Malmstenbutiken: ny kollektion av klassiska lampor med växtskärmar

Malmstenbutiken lanserar i dag en ny kollektion av sina klassiska lampor med växtskärmar, som tillverkas för hand av Carl Malmstens barnbarnsbarn Vanja Sorbon Malmsten. Kollektionen heter ’’Flora’’ och består av åtta modeller som har tagits fram i samarbete med formgivaren Eva Schildt och Örsjö Belysning.

Även om Malmstenbutiken säljer många andra lampor i både klassiska och moderna snitt, utgör växtskärmarna en viktig del av sortimentet. De görs av Vanja Sorbon Malmsten, som lärde sig hantverket av sin morfar Egil Malmsten, son till Carl Malmsten.

De tidigare modellerna finns kvar och familjen får nu tillskott av åtta nya modeller – en bordslampa, en golvlampa i två storlekar, fyra olika takpendlar samt en takkrona – signerade Eva Schildt.

– Flora-lamporna är enkla i formen för att inte konkurrera med ’’huvudpersonerna’’ – växterna – utan ge dem en fin fond. Den lilla detaljen i mässing som vi har adderat har en varm ton och en glans som tillför något nytt och plockar upp ljuset från lampan, säger Eva Schildt.

Malmstenbutikens vd Jessika Hyltner fortsätter:

– Skärmarna är ett fantastiskt exempel på lokalt konsthantverk där Vanja Sorbon Malmsten gör allt från insamling av växter till svetsning av trådställningar och skapande av färdiga lampskärmar. Hon brukar dessutom hjälpa till med att restaurera äldre skärmar som har blivit skadade.
Lamporna finns endast att köpa från Malmstenbutiken i Stockholm. 

foto: Brendan Austin