Liselotte Watkins: Första kollektionen på Svenskt Tenn

I höst lanseras Liselotte Watkins första inredningskollektion, Via Sallustiana, på och för Svenskt Tenn. Kollektionen och utställningen som fått sitt namn från Liselottes hemadress i Rom speglar livet som kvinna, moder och konstnär med inspiration från Liselottes egen barndom.

Det var under 2017 som Svenskt Tenn och Liselotte Watkins inledde en dialog kring ett samarbete. Starka kvinnofigurer och dess bruksföremål ligger till grund för den personliga utställning och kollektion som nu presenteras i butiken. För att skapa den rätta kontexten har Liselotte valt sina favoriter ur Svenskt Tenns sortiment och blandat in detaljer från sitt eget hem i Rom tillsammans med den nya kollektionen. Tanken är att hemmet, vardagen och den roll man som kvinna uppfyller i Italien ska finna ett nytt uttryck och en ny betydelse.

–Liselotte är en oerhört intressant person med en hög kreativ nivå. Hon är både en internationellt etablerad kreatör och mönsterformgivare med starka rötter och kopplingar till Sverige. Det finns en känsla för färg och en sofistikerad lekfullhet i hennes estetik som passar väl in på Svenskt Tenn. Den tydliga närvaron av hantverket i hennes konstnärskap tycker jag mycket om, säger Thommy Bindefeld, Marketing and Creative Director på Svenskt Tenn.

–Namnet för kollektionen är hämtad från min gata i Rom, Via Sallustiana, och jag känner att det är ett erkännande på att jag funnit mig till ro i den italienska kulturen. Våra hem existerar inte bara som platser och människor, men även i en tid. En tid där vi finner den ro som krävs för att betrakta världen omkring oss, och reflektera över den, säger Liselotte Watkins, konstnär och formgivare.

Via Sallustiana är Liselottes allra första inredningskollektion. Här står kvinnan i fokus när djärv form möter brukskonstens robusta stabilitet. Genom att transformera sina tvådimensionella målningar till tredimensionella föremål och produkter får hennes estetik en ny dimension. Färgställningen är en blandning av svensk keramisk färglyster från 50- och 60-talet och medelhavets färgpalett. Via Sallustina är skapad exklusivt för Svenskt Tenn, och består av två brickor och kuddar som blir permanenta i sortimentet, samt en bordslampa, vaser och en dekorationskudde samt en väggbonad som finns i endast ett exemplar. Utställningen pågår mellan den 18 september och den 3 november 2019.

källa/ foto: Svenskt Tenn Liselotte Watkins