Lär ut mästerliga tips om köksträdgården i ny bok

Med odling kan vi förändra världen – det är en mening som genomsyrar boken Mästarnas köksträdgårdar. När författaren Bella Linde och fotograf Lena Granefelt besöker meriterande trädgårdsodlare och deras fantastiska köksodlingar, med allt från balkong och villaträdgård till kooperativodling, står kärleken till odling i fokus.

— Under besöken i mästarnas köksträdgårdar har vi lärt oss nya metoder, blivit uppdaterade om gamla beprövade, fått aha-upplevelser och förståelse för olikheter samt inte minst kommit till insikt om att det inte finns en enda sanning. Men några saker har dessa köksträdgårdsmästare gemensamt: odlarglädjen liksom en rikedom på friska och näringsrika grönsaker. Dessutom har de lärt oss att vi, oavsett hur vi odlar, måste ha miljön i fokus och framtiden för ögonen, säger Bella Linde.

I boken tas ett helhetsgrepp kring odling där en mängd olika tekniker, idéer och ideologier delas med läsaren. Tio olika trädgårdsodlingar presenteras, var och en med olika attribut och utseende. Trädgårdsmästarna ger praktiska råd och tipsar om favoritgrödor, och delar även med sig av andliga idéer kopplade till odling. Några exempel på tekniker är vegansk odling, no dig-odling och täckodling, och boken rymmer småskalig balkongodling såväl som storskalig slottsträdgårdsodling. Trädgårdsmästarna kännetecknas av att vara visionärer med en stark ideologi, gemensamt är den tydligt ekologiska prägeln. 

”Kombinationen frodig matnytta, blomster­prakt och bohemisk upprymdhet gör att den långsmala terrassen väcker ögonblicklig för­älskelse. När altandörrarna öppnas välkomnar den blommande basilikan ’Blue Magic Moun­tain’ med sin väldoft, medan en sirlig bitter­gurka slingrar sig utmed smidesräcket. Det är närmast en bragd att få allt detta att rymmas på en terrass om blott sexton kvadratmeter!”
— ur boken.

Bella Linde är frilansjournalist och författare med stort intresse för trädgård, köksträdgårdsodling och småbrukarliv – allt utifrån ett hållbart perspektiv. I podden Grönsakslandet ger hon, tillsammans med författaren och odlaren Elin Unnes, uttryck för lusten (och ibland olusten) till odling. Bella har tidigare gett ut böcker som Mästarnas trädgårdsrum, Odla utan spade – lättskött och klimatsmart köksträdgård, Rätt ur jorden – handbok i självhushållning, Lilla grönsakslandet – odla, skörda, äta och Zetas Trädgård.

Lena Granefelt är fotograf och konstnär med fäbless för trädgård, odling och växter. Det konstnärliga arbetet har resulterat i separatutställningar på välrenommerade konsthallar och gallerier i Sverige. Tidigare har Lena gett ut böcker som Flora Supersum, Odla utan spade – lättskött och klimatsmart köksträdgård, Rätt ur jorden – handbok i självhushållning, och Zetas Trädgård.

Marja Pennanen är art director och designdealer. Hon är initiativtagare till Mästarnas köksträdgårdar och trädgårdsmagasinet Rum Ute och står bakom flera böcker inom trädgård och arkitektur, däribland Mästarnas trädgårdsrum och den prisbelönta Arkitektens trädgård.

källa/ foto: Bokförlaget Arena