Lanserar mattor som konst – ”hantverk, mode och modern design möts”

Den 2 maj lanserar IKEA en serie med åtta unika mattor skapade av ledande formgivare och konstnärer från olika delar av världen. Bland dem finns Virgil Abloh, herrdesignchef för modehuset Louis Vuitton. IKEA Art Event 2019 säljs i begränsad upplaga på IKEA i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den femte upplagan av IKEA Art Event vitaliserar hemmet och blåser nytt liv i mattan som konstobjekt. Energi och djärva uttryck sammanfattar serien där hantverk, mode och modern design möts.

– Jag ville ge ett ironiskt svar till typen av inredning där vardagsrummet bara är ett showroom, och inte en plats att leva. Den klassiska föräldra-attityden ”förstör inte möblerna” tror jag verkligen har påverkat hur unga ser på inredning i dag, säger Virgil Abloh.

Mattorna i IKEA Art Event 2019 är tillverkade av naturmaterial, sju av åtta vävs för hand av skickliga hantverkare med goda arbetsvillkor i Indien. Det gör varje exemplar unikt med levande texturer och högkvalitativa mönster och färger.

– Med den här mattan var jag intresserad av att utforska idén om paradiset – att fly från verkligheten. Jag ville skapa en dörr, eller portal, som transporterar oss till någonstans bättre, säger Craig Green, modeskapare från Storbritannien.

Papegojor, lurviga kattdjur och det moderna livets virvelvind är några av motiven i årets konsthändelse på IKEA som utgår från visionen om en ”bättre vardag för de många”.

– På IKEA tycker vi att bra konst hör hemma i hemmen, och med IKEA Art Event vill vi göra den tillgänglig för fler. Det är otroligt roligt att kunna erbjuda unika konstverk som berikar människors liv och hem i många år framöver, säger Tina Björeman, presskontakt IKEA Sverige.