Krönika Pelargonien: Ta välgörande ”skogsbad”

”Hur många gånger har det inte hänt att man efter en tur i skogen kommer hem och känner sig så oerhört tillfreds? Hur kan det komma sig? Skogens inverkan på människan är fantastisk. Den helar, läker och får oss att må bra. I Japan är det vedertaget och en del av den nationella sjukvården. Där kallas det för shinrin-yuko. I Sverige kallar vi det för skogsbad och det är precis lika välgörande här.

Redan 1982 etablerade den japanska motsvarigheten till skogsbruksdepartementet uttrycket shinrin-yoku (översätts skogsbad eller skogsdusch) som en del av ett nationellt hälsoprogram. Sedan dess har det också gjorts mycket forskning på vilka effekter det har att vistas i skogen och låta alla sinnen uppleva naturens kraft. Resultaten har varit tydliga. Immunförsvaret förbättras, stressnivåerna i kroppen sjunker, liksom blodtrycket och vi blir mindre deprimerade och aggressiva. 

För att få ut mesta möjliga av sin skogstur ska man låta alla sinnena få ta del av upplevelsen och man ska ta god tid på sig, helst gå utan någon egentlig destination eller aktivitet inplanerad. Lämna mobiltelefonen hemma och låt skogen bli din enda följeslagare. Ett par, tre timmar ger stor effekt och håller i sig längre än man tror. En hel helg i skogen påverkar immunförsvaret i upp till en månad! Men så lite som en halvtimma har också välgörande effekter. Tänk att skogen, som är så härlig att vistas i oavsett, dessutom är bra för både kropp och själ! Skogsbad används med fördel både som rehabilitering och prohabilitering, eller för att helt enkelt bara må gott”.

text/foto: Pelargonien