Jakten på fritidshus startar tidigt i år – många vill säkra semestern på hemmaplan

– Årets säsong för fritidshus inleds tidigare än vanligt, i delar av landet är den redan igång. Pandemin gör att en del bostadsköpare redan nu vill säkra sommarens semester som sannolikt blir på hemmaplan även i år, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med sju procent, medan villapriserna stigit med elva procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på sju för bostadsrättspriserna och en ökning med 13 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med sju procent på årsbasis, att jämföra med tolv procents ökning i landet.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med fem procent, medan villapriserna sjunkit med en procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Många som redan äger sitt boende har inte påverkats av den ekonomiska osäkerheten under pandemin. Deras goda ekonomiska förutsättningar i kombination med att räntorna är låga gör det möjligt för dem att gå längre i en budgivning. Det är den fortsatt höga efterfrågan på stora bostäder som främst driver upp priserna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med fem procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en nedgång med en procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med två procent och priset för villor ökat med en procent i riket.

– Tillgång till ett extra rum och en trädgård värderas i dag allt högre av spekulanterna. Bostäder i centrala lägen är fortfarande eftertraktade, men efterfrågan på boende utanför stadskärnorna ökar – där är det möjligt att få mer boyta för pengarna, säger Marcus Svanberg.

källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling