Inspiration och kunskap i ny bok om Sofieros trädgårdar

I Sofieros trädgårdsbok samlas kunskaper och idéer från dagens trädgårdsmästare och trädgårdsdesigners på Sofiero slott utanför Helsingborg och omvandlas till praktiska tips och råd för den egna trädgården. Skribenten Nina Nordh och fotografen Therése A. Svensson har under flera års tid dokumenterat trädgården på Sofiero och ger nu ut denna rikt illustrerade bok, som dessutom beskriver historien om slottsträdgården.

— Jag vill med boken lyfta fram Sofieros fantastiska team med hängivna trädgårdsmästare. I boken delar de med sig av sina tips om växtval och trädgårdsskötsel. Genom dem upptäckte jag hur mycket det finns att inspireras av i Sofieros slottsträdgård. Inte bara i form av det historiska arvet efter kronprinsessan Margareta och hennes tankar kring hur man skapar en blomstrande trädgård, utan också det som dagens trädgårdsmästare och designers hela tiden skapar, säger Nina Nordh.

Om våren blommar rhododendronravinen i Sofieros slottspark i en explosion av rött, orange, vitt och rosaviolett. Med inspiration från Arts and Crafts-rörelsen och engelska trädgårdar är Sofiero slottsträdgård både ett historiskt arv och ett levande konstverk i långsamt skapande. Precis som på kronprinsessan Margaretas tid för mer än hundra år sedan präglas trädgården av trädgårdskunnande, det konstnärliga ögat och experimentlusta.  

Sofieros trädgårdsbok vävs historiens vingslag samman med praktiska tips från dagens trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner i Sofiero slottsträdgård. I boken får läsarna ta del av Sofieros råd om växtval, odling och design för en blommande trädgård. Till exempel om hur formstarka trädgårdsrum skapas där kontrasten mellan vilt och stramt ger struktur och liv till trädgården, hur blomsterbäddar byggs upp där växternas blomning avlöser varandra från vår till höst, samt designtips för en blommande trädgård som älskas av pollinerare.

Boken är rikt illustrerad med nytagna fotografier, historiska bilder samt ritningar och skisser. Genom hela boken vävs också citat och idéer från kronprinsessan Mar­gareta in i berättelsen.

— Boken ger läsaren en unik möjlighet att ta del av hemligheten bakom Sofieros fantastiska blomsterprakt, säger Mikael Löfving, trädgårdschef på Sofiero.

Nina Nordh är förlagsredaktör, miljöstrateg och frilansjournalist med inriktning mot trädgård, miljö, mat och hälsa. Sofieros trädgårdsbok är hennes debutbok.