Här är Nelson Gardens frönyheter för 2020 – ”upptäcka hur avkopplande en odling kan vara”

Med årets frönyheter vill Nelson Garden att fler ska få upptäcka hur avkopplande och välgörande en odling kan vara. ”Vi har valt ut blommor som passar särskilt bra till buketter – allt för att du ska kunna skapa din egen snittblomsodling”, skriver företaget i en information.

– Min egen trädgård är mitt andrum där jag gärna ägnar en stund för mig själv, men också en plats där jag umgås med min dotter Ellen. Jag tror definitivt inte att du behöver ha en särskilt stor yta att odla på för att uppnå fördelarna av att odla! berättar Anna Lindeqvist, hortonom och fröansvarig på Nelson Garden.

– Jag har aldrig skördat aubergine så tidigt som jag gjorde med nyheten ’Theresa’ F1, avslöjar Anna. Sorten klarade sig dessutom genom sommaren helt utan bladlöss, vilket brukar vara mitt bekymmer med just aubergine. Vädret gjorde säkert sitt – både auberginer och gurkor växte på bra under 2019 – men det är definitivt en sort som kommer att återkomma även hemma i min egen odling.

Det är svårt att låta bli ärtan ’Blauwschokker’, som med sina purpurfärgade baljor skriker efter att få bli plockad. Det går utmärkt att skörda dem redan som späda baljor och äta likt sockerärtor, men är en riktig multigrönsak som kan ätas i flera växtstadier.

Avslutningsvis vill vi slå ett slag för odling av de där lite mer exotiska grödorna. Vattenmelonen ’Little Darling’ F1 blir inte så stor och hinner därför mogna även i skyddade lägen här uppe i norr. Härodlat kan definitivt bjuda på smakupplevelser från hela världen.

Frönyheter 2020 från Nelson Garden
Aubergin ’Teresa’ F1
Brytböna ’Mistik’
Kokböna ’Flambo’
Grönkål ’Emerald Ice’
Vattenmelon’ Little Darling’ F1
Rädisa ’Amethyst’
Luktärt ’Spencer Arthur Hellyer’
Pastellröllika ’Summer Pastels’
Lejongap ’Lipstick Silver’
Zinnia Takii’s Choice
Grönkål ’Westlandse Winter’ Ekologiskt frö
Vitgurka ’Gele Tros’ Ekologiskt frö
Blåärt ’Blauwschokker’ Ekologiskt frö
Chilipeppar ’Westlandse Lange Rode’ Ekologiskt frö

Blomsterlöksnyheter 2020 från Nelson Garden
Dekorativdahlia ’Milena Fleur’
Dekorativdahlia ’Red Silence’
Pompondahlia ’Ambassador’
Röd solhatt ’Green Twister’
Orientlilja ’Lotus Queen’
Dekorativdahlia ’Sandra’ Ekologiskt odlad 
Lovely Match Midnight blossom – Kejsar-/asiatlilja ’Pink Planet’ och ’Nightrider’

källa/ foto: Nelson Garden