Här är mässan med fokus på vackra och användbara ting från 1900-talet

25–27 oktober är det premiär för mässan Stockholm Moderna på Nacka Strandsmässan. Här fokuseras på vackra och användbara ting från 1900-talet.

På den publika mässan samlas både lokala och regionala utställare med 1900-talet som gemensam nämnare. Konst, möbler, mattor, glas, porslin, smycken, keramik, belysning och mycket mer fyller montrarna och alla föremål är till salu.

–Efter att ha arbetat nära antikhandlare under flera år har vi tydligt sett ett ökat intresse för just 1900-talets design och formgivning. Det är hett, det ligger i tiden och det finns en tydlig trend i att ta vara på vackra föremål med en historia, säger Ann-Christin Lindström, som är projektledare för Stockholm Moderna..

Besökaren kan förvänta sig ett stort och varierat utbud av föremål och även ett intressant seminarieprogram, naturligtvis även det starkt förankrat i 1900-talet.

–Ett privilegium som projektledare är att man får bestämma innehållet. Jag vill gärna själv lyssna på alla föredrag, säger Ann-Christin Lindström.

På plats finns kända och kunniga profiler, till exempel Knut Knutsson, Jesper Aspegren, Elsa Billgren och Sofia Wood. Föredrag arrangeras dagligen och tar upp aktuella och populära ämnen såsom jubilerande Bauhaus och Märta Måås-Fjetterström, Stig Lindberg och modernistern Wiwen Nilsson.

–Det finns många positiva aspekter på en sådan här mässa, fortsätter Ann-Christin. Att ge hantverksmässigt skapade möbler av god design ett långt liv är i allra högsta grad miljömässigt. Det är motsatsen till konsumtionssamhället. Och du kan fortfarande skapa ett trendigt och modemedvetet hem.

Många av klassikerna finns i nyproduktion men använda föremål får en mer personlig prägel vilket många efterfrågar. Det sker dessutom en renässans för antikhandlarna när en ny generation upptäcker tjusningen och fördelarna med att investera i den här typen av objekt.

källa/ foto: Nacka Strandsmässan