Här är höstens krukväxter från Blomsterlandet

Det är spännande mönster, färger och former på bladen som gäller när Blomsterlandet presenterar fem utvalda nyheter bland höstens krukväxter. Och de kostar varken skjortan eller kräver specialskötsel.

Den variegerade monsteran med sina vitspräckliga blad har blivit en viral favorit och närapå samlarobjekt. För den som gillar brokbladigt och vill ha vackra, flikiga blad i vackert grönt och vitt till rimligare pris tipsar vi om pilspetsrankan Syngonium Podophyllum ’Albo Variegata’. Det vita på bladen är närapå så vitt man kan få. Riktigt läckert. Vill stå ljust men inte i direkt sol och torkar gärna upp mellan vattningarna.

En annan sort med härligt variegerade blad är fredskallan Spathiphyllum ’Diamond’. Den har långsmala blad som skiftar i mörkt grönt och vitt. Den är tålig, lättskött och lättplacerad i rummet eftersom den klarar av att stå hyfsat mörkt. Om du inte är supervan vid att sköta krukväxter men ändå vill ha något utöver det vanliga vill vi absolut tipsa om denna.

Busigt flikbladig är alokasian Alocasia Brancifolia ’Pink Passion’. Bladen är gröna och stora med många och djupa flikar medan stammarna har ett dekorativt, spräckligt mönster i rosa och grönt. Var beredd på att bladen breder ut sig så att växten till slut tar ungefär lika mycket plats på bredden som på höjden. Vill gärna torka upp mellan vattningarna. Glöm inte att dra ner något på vattningen under vintern.

För den som föredrar mer grafiska former på bladen tror vi på alokasian ’Frydek’. Den har stora, avlångt hjärtformade sammetsgröna blad med kontrasterande vita bladnerver. Växer stolt, nästan statylikt. Trivs ljust men inte i gassande sol, så ett fönster som vetter åt norr eller öst är perfekt. Gillar hög luftfuktighet.

källa/ foto: Blomsterlandet/ Martin Savara