Gunnel tipsar om sina trädgårdspärlor i Europa

En färgsprakande blomstermarknad i London, ett krokushav i norra Tyskland och en sval botanisk trädgård i södra Spanien. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson är aktuell med en ny utgåva av den populära boken Gunnels 100 gröna pärlor i trädgårdseuropa, där hon på sitt vanliga lediga sätt berättar om allt ifrån små personliga trädgårdsoaser, till storslagna anläggningar som tar andan ur sina besökare.

— Fram till pandemiåren åkte jag väldigt mycket som grön guide på olika resor. Trädgårdstemat är populärt och jag bidrar med allt jag kan om trädgårdars historia och växterna vi ser. Därför känns det nu också självklart att jag delar med mig av mina absoluta favoriter i den västra delen av Europa, tipsar om de gröna pärlor jag gillar allra mest och som jag gärna vill visa läsaren, säger Gunnel Carlson.

Vissa av trädgårdarna i Gunnels 100 gröna pärlor i trädgårdseuropa är välkända, andra har du kanske aldrig ens hört talas om. Men alla gör intryck, skapar lust och ger inspiration. För om det är någon som känner till Europas finaste och mest besöksvärda trädgårdar så är det Gunnel Carlson. Som mångårig programledare för Gröna Rum och SVT:s Go’kväll samt populär ciceron på trädgårdsresor har hon förstås besökt dem alla. I Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa har hon valt ut sina absoluta favoriter.

Varje presentation avslutas med ett tips, till exempel hur man anlägger en egen timjangång eller insiderinformation om när och hur man bäst besöker en viss trädgård.

“På danska kallas dahlior ofta för georginer. Det kan bli helt obegripligt vilken blomma dansken menar om man inte i förväg vet att det är så. Och danskarna älskar sina georginer. Namnet dahlia fick arten efter den svenske Linnélärjungen Andreas Dahl – fast han inte alls hade något med upptäckten att göra. Spanjoren Antonio José Cavanilles, verksam i Madrids botaniska trädgård, använde namnet i en beskrivning första gången 1791, två år efter att Andreas Dahl dött. I början på 1800-talet ändrade man sedan namn på dahlian. Det var direktören för Berlins botaniska trädgård, Carl Ludwig Willdenow, som bytte ut släktnamnet Dahlia mot Georgin efter sin vän, en tysk geograf och kemist, dr Georgi, professor i Sankt Petersburg. Namnbytet har beskrivits som en nyck men georginerna har levt kvar i framförallt Danmark, även norrmän och tyskar använder det fortfarande.”

— ur boken

Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist och författare. Hon är född och uppvuxen i Blekinge där hennes pappa hade plantskola. Idag odlar hon sin egen trädgård i skånska Arlöv. Under tolv år gjorde hon trädgårdsprogrammen Gröna rum och Gunnels gröna för SVT, och för närvarande medverkar hon regelbundet i Go’kväll. Hon har bland annat skrivit böckerna Gröna rum, Gröna hjälpen, Trädgårdsguiden, Trädgårdsriket och Min gröna passion. I dag skriver Gunnel Carlson för flera tidningar och är en populär föreläsare.