Fiskars: Så skapar du din kryddträdgård

Fiskars: Få saker är mer tillfredsställande än att klippa örter från sin egen trädgård. Färska örter innehåller mer färg, smak och näringsämnen än torkade och att odla dem själv är det bästa sättet att garantera extra färskhet och smak.

De flesta örter härstammar från Medelhavsområdet och kräver soliga och varma förhållanden för att växa. Jorden bör vara väldränerad, lätt och inte alltför fertil. Detta kan uppnås genom att blanda jorden med lite kalk och grus. Om din trädgård är skuggig och ofta fuktig, kan du välja körvel, libbsticka eller persilja, som alla föredrar bördig, fuktig jord placerad på en halv-skuggig plats.

Det är en bra idé att separera perenna örter, som lavendel, mynta, gräslök, timjan och rosmarin, från årliga örter, som basilika och dill. Genom att plantera dem i separata områden, kommer du att undvika att skada rötterna på dina perenner medan du förbereder och gräver i jorden på våren.