Finn Juhls Hövdingastolen auktioneras ut på Bukowskis – utgångspris: 600 000 – 800 000

Namnet Hövdingastolen sägs komma av att Juhl tänkt dedikera fåtöljen till kung Fredrik IX. Han kom senare att istället visa fåtöljen tillsammans med afrikanska skulpturer och med den imaginära hövdingastolen på så vis referera till den afrikanska kontinenten.

Finn Juhl anses vara en av de mest inflytelserika danska formgivarna inom modern dansk möbeldesign. Hövdingstolen är ett av Juhls absoluta mästerverk. Juhl var starkt inspirerad av samtida skulptur, t.ex. Jean Arp av vilken han själv hade verk av i hemmet och Juhls organiska formgivning tangerade ofta vad som hantverksmässigt var rimligt eller möjligt. Det var i och med kontakten med snickarmästare Niels Vodder som Juhl fick möjlighet att se sina avancerade idéer förverkligade och Vodder fick på så sätt tidigt en viktig roll i Juhls framgång. Vodders skicklighet tillät Juhl att hitta den perfekta balansen mellan stabilitet och graciösa skulpturala former.

”Konsten har alltid varit min största inspirationskälla. Jag är fascinerad av av former som trotsar tyngdkrafetn och skapar visuell lätthet” – Finn Juhl.

Juhl ville också skapa en visuell skillnad mellan de strukturella upprätthållande elementen och ytan som bar den sittande – han ville att den sittande personen skulle framstå som svävande ovanför stolens ramar. Hövdingastolen var en av de första möbler där dessa principer tillämpades. Trots dess avancerade form sägs Juhl ha sagt att det gick tämligen snabbt att ta fram skissen till den första Hövdingen. Finn Juhl presenterade fåtöljen år 1949 på Snedkerlaugets årliga utställning i Köpenhamn. Modellen har modifierats i några detaljer under de första åren efter att de första exemplaren presenterats.

År 2012 belönades Hövdingstolen med Danish Design Award, Classic med motiveringen att den idag står som inspiration till en ny generation formgivare. Genom att lägga stor vikt vid kvalitet och hantverk och att bryta från traditioner kan man göra en skillnad som formgivare.

Detta exemplar i teak och naturbrunt läder är tillverkat av snickarmästare Niels Vodder på 1950-talet och har sedan funnits i samma västsvenska familj sedan tidigt 1960-tal. Detaljer på denna Hövding anger att den bör vara utförd någon gång mellan 1952-55.

Den ikoniska stolen kommer att säljas på Bukowskis Modern Art + Design den 12–13 Maj

Utropspris: 600 000 – 800 000 SEK

källa/ foto: Bukowskis