Fem tips från Julita: Så sköter du dina pelargoner

Utflyktsmålet Julita gård är en dröm för trädgårdsfantaster. Här finns bland annat en unik samling äldre pelargoner. Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.

–Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handelsträdgård är Pelargonium lanceolatum, som saknar svenskt namn. Den har matt grågröna blad och vita eller gräddvita blommor där de övre kronbladen har en vinröd fläck. Just nu är det full fart i växthuset där vi jobbar med att toppa och ta sticklingar av våra moderplantor, säger Susanne Yderbo, trädgårdsmästare på Julita gård. 

Här bjuder hon på sina bästa pelargontips.

Susannes fem bästa pelargontips:

1. Toppa nya skott emellanåt så får du en fin, kompakt och buskig planta.

2. Vattna med flytande pelargonnäring en gång i veckan. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

3. Föröka din pelargon genom att skära av ett cirka 10 cm toppskott med 4–5 blad precis ovanför ett blad. Ta bort de nedersta bladen så att 2–3 st sitter kvar. Stick ner delen utan blad i en liten kruka. Packa inte jorden för hårt. Placera på varm plats men undvik söderfönster. Håll jorden jämnt fuktig i ca 8 veckor då den hunnit rota sig.

4. Vinterförvara din pelargon ljust och svalt. Vattna sparsamt november till februari. Rumstemperatur fungerar också men vattna då lite oftare, var 10:e–14:e dag.

5. Klipp ner pelargonen till cirka 1/3 i slutet av februari. Plantera om i samma eller något större kruka. Vänta en månad innan du ger näring.

Vill du veta mer?
Lördagen den 18 maj ägnas en hel dag på Julita gård åt pelargoner. Du kan lära dig mer om doftpelargoner och vildpelargoner, om pelargonens kulturhistoria och gå på visning av pelargonsamlingen. I trädgårdsbutiken finns många sorter till försäljning och alla redskap och tillbehör du kan behöva. Arrangeras i samarbete med Svenska Pelargonsällskapet.