”En trädgårdsarkitekts viktigaste uppdrag är att lyssna in och förstå kundens drömmar och visioner”

Pelargonien: ”Det är inte självklart för alla vad en trädgårdsarkitekt gör och bidrar med. De allra flesta har ju egna idéer om vad de vill ha i sin trädgård och även tankar om hur de skulle kunna se ut. Har man bara en duktig anläggare så kan man väl säkert få till det i samråd med den? Dessutom blir det väl ganska mycket dyrare om man anlitar en trädgårdsarkitekt? Eller?

LYSSNA, FÖRSTÅ, ÖVERTRÄFFA.

En trädgårdsarkitekts viktigaste uppdrag är att lyssna in och förstå kundens drömmar och visioner, för att sedan skapa en trädgård som lever upp till och överträffar dem. Trädgården ska rymma en rad funktioner, passa ihop med huset, ta hänsyn till omgivningarna och familjen som ska bo där samt inte minst, gå att förverkliga ur ett ekonomiskt perspektiv. För en otränad är den största utmaningen i trädgården ofta att få till proportionerna. Det är lätt hänt att det blir lite för litet, eller lite för stort. Eller att det visar sig att det inte riktigt passar ihop med husets arkitektur. Eller att växten man suktar efter inte trivs just på den här platsen. När man väl börjar tänka efter så är det trots allt väldigt många saker man behöver tänka på för att det ska bli riktigt bra; funktioner, material, formspråk, väderstreck, rätt växt på rätt plats, belysning, bevattning, skötsel, säkerhet, regler osv. 

INTE DYRARE. BARA BÄTTRE.Att anlita en trädgårdsarkitekt blir inte dyrare. Det blir bara bättre. Det arbete som trädgårdsarkitekten gör måste oavsett göras av någon. Antingen av dig själv, eller av anläggaren, eller av trädgårdsarkitekten. Om anläggaren gör det kostar det också pengar, men det syns inte på samma sätt och eftersom det inte är deras huvudsyssla blir det kanske inte heller helt optimalt. Om en trädgårdsarkitekt gör arbetet innebär det istället att anläggaren kommer att få rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt jobb och förverkliga visionen. Det i sin tur innebär att de kan jobba mer effektivt och betydligt snabbare. Så tiden som går åt hos trädgårdsarkitekten sparas i mångt och mycket in hos anläggaren. Och som lite extra krydda på det hela så är det experter som utför alla delarna i processen.